Sonys virtual reality-briller på hylderne i Danmark til oktober

Sony sætter endelig lanceringsdato på sine Playstation VR-briller, som vil koste omkring 3.000 kroner.

Playstation VR-brillerne kan kobles på de næsten 36 millioner solgte Playstation 4-spillekonsoller, så man kan træde ind i en virtuel spilleverden. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sonys nye Playstation VR-briller kommer i handelen i Danmark til oktober til en pris på lige omkring 3.000 kroner.

Det bekræftede den japanske elektronikgigant på spillemessen Game Developers Conference i San Francisco tirsdag aften. Flere end 230 udviklere er ifølge Sony allerede i gang med at forberede indhold til brillerne, som skal bringe flere ind i den virtuelle virkelighed (»virtual reality«, VR).

Flere end 160 spil er på vej, og derudover arbejder Dice og Lucasfilm på et helt nyt Star Wars Battlefront-spil, som udelukkende vil komme til Sonys VR-briller, som kan kobles direkte på de 35,9 millioner solgte Playstation 4-spillekonsoller. Det skal lægge yderligere distance til Microsofts spillekonsol Xbox.

Kæmpe nyt marked

VR-brillerne lanceres i Europa, Japan, USA og Asien og vil i Europa koste 399 euro svarende til lige under 3.000 kroner.

Med VR-briller på får man dækket hele sit synsfelt og træder ind i en virtuel verden, hvor brillerne følger ens bevægelser og synsretning, så man kan bevæge sig rundt og handle, som om man faktisk var trådt ind i en anden verden.

En rapport fra investeringsbanken Goldman Sachs anslår, at markedet for virtuel virkelighed - »virtual reality« (VR), den rene vare, hvor alt er kunstigt - og »augmented reality« (AR) - hvor det, man faktisk ser, blandes med en kunstig verden - over de nsæte år vil være mellem 110 og 120 milliarder dollars værd. Det svarer til op mod 810 milliarder kroner.

Alle de store producenter gør klar til i år at lancere deres VR-briller og få fodfæste på det nye marked.

De store står i kø

De seneste måneder har den sydkoreanske mobilgigant Samsung stort set været alene på markedet med sine Gear VR-briller, hvor en Samsung-telefon - kun af nyeste model - sættes ind i brillerne.

Det Facebook-ejede Oculus åbner i marts for forudbestillinger på sine briller, Oculus Rift, og den taiwanske mobilproducent HTC tog allerede fra 29. februar tage imod bestillinger på sine Vive-briller.

Internetgiganten Google er ifølge Wall Street Journal i færd med at udvikle et sæt VR-briller, der ikke kræver en smartphonetelefon eller en computer koblet på for at virke. Google har siden 2014 solgt omkring fem millioner af sine papbriller, Google Cardboard, hvor man sætter sin Android-telefon ind og med en særlig app kan træde ind i den virtuelle verden.

Apple har ifølge Financial Times samlet et større hold af eksperter i både virtuel virkelighed og »augmented reality«, hvor den virkelige verden kombineres med den virtuelle, og Apple har bygget prototyper af briller, som senere skal konkurrere med Facebooks Oculus Rift og Microsofts Hololens. Der er tale om en hemmelig forskningsenhed med hundredvis af ansatte.