Søfolk savner krav til bevæbnede vagter

Bekymrende, at den den danske piratstrategi kun sætter dansk krigsskib ind i halvdelen af året.

Søfarten ønsker en mere omfattende strategi omrking beskyttelse af danske handelsskibe i piratfarvand. På billedet ses en fransk soldat, ombord på frigatten "le Floreal", sm i begyndelsen af 2009 ekskorterede det gode skib "the Puma Svendborg". Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN
Når den danske regering ikke vil gå med til at lade danske soldater bevæbne danske handelsskibe, burde der være klarere krav til bevæbnede vagter i regeringens piratstrategi. Det siger direktør i Søfartens Ledere Fritz Ganzhorn.

- Det bedste ville naturligvis være at få danske soldater i skibene, men hvis det ikke kan lade sig gøre, er det eneste rigtige at indføre en certificering af vagtfirmaerne, siger Fritz Ganzhorn.

Planen er et godt udgangspunkt for det videre arbejde - både nationalt og internationalt.

- Vi havde dog forventet, at strategien indeholdt initiativer vedrørende eksempelvis certificering af bevæbnede vagter. Ved at certificere og stille krav til vagtfirmaerne, der må operere på danske skibe, får vi sorteret de uegnede vagter og selvstændige "lykkeriddere" fra, siger han.

Det er dog trist, at Danmark kun deltager med krigsskibe i bekæmpelsen af pirater halvdelen af året, periodevist suppleret med indsættelsen af et overvågningsfly.

- Det er bekymrende, at regeringen vil trække det danske krigsskib hjem halvdelen af året. Et fly vil naturligvis give noget tilstedeværelse, og så må vi se, om det er noget, der kommer til at virke. Jeg ser i den forbindelse frem til at høre, hvordan flyet skal indgå i en samlet, international flådestrategi. For det har jo ingen effekt, hvis ikke de pirater, flyet spotter, bliver inspiceret og anholdt, siger Fritz Ganzhorn.

Søfartens Ledere organiserer kaptajner, styrmænd og navigatører.