Slut med frit valg fra Microsoft

Europæiske Windows-brugere skal ikke længere tilbydes at kunne vælge andet end Microsofts egen Internet Explorer som standardprogram til nettet.

Windows-brugere vil kunne nikke genkendende til dette skærmbillede, som de er blevet præsenteret for på et eller andet tidspunkt for at give dem valget at få et andet internetprogram end det, der automatisk fulgte med Windows fra Microsofts værksted. Men det slutter nu. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kravet om, at softwaregiganten Microsoft skal give nye Windows-brugere muligheden for at vælge et andet internetprogram end Microsofts eget Internet Explorer, udløber nu efter fem år.

Microsoft kan derfor igen automatisk gøre Internet Explorer til standardbrowser i Windows i Europa.

I 2009 fik Microsoft af EUs konkurrencemyndigheder endnu en bøde og samtidig besked på at sikre, at Internet Explorer ikke bare automatisk er standardbrowseren, når man første gang bruger sin Windows-computer. I stedet skulle man præsenteres for et valg, så man f.eks. kan vælge at bruge Firefox, Opera, Safari, Chrome eller et andet program.

Milliardbøde for glemsomhed

Årsagen til EU-kravet var, at Internet Explorer havde fået en meget stærk position, fordi programmet var en indbygget del af Windows, hvilket Microsofts konkurrenter klagede til EU over. Næsten 70 procent af alle netsider blev i 2009 set gennem Internet Explorer. Siden har især Googles Chrome og Moxillas Firefox vundet store andele. I dag ses 15,59 procent af alle de netsteder, som danskerne kikker på, gennem Internet Explorer 11 overgået af Google Chrome, der bruges i 20,47 procent af tilfældene, viser de nyeste tal fra anden uge af december fra brancheforeningen Danske Medier, som måler trafikken på de største, danske netsteder.

Microsoft blev dengang tvunget til at vise en særlig menu for Windows-brugerne med en kort præsentation af ti internetbrowsere, som man herefter kunne vælge at hente og bruge som standard på sin PC.

Udførelsen af opgaven vakte også gnidninger. Microsoft blev truet med store bøder og fik i marts 2013 en bøde på 561 millioner euro eller 4,1 milliarder kroner, fordi frit-valg-skærmen, som blev designet færdigt 16. december 2009, ikke var aktiveret i en opdatering af Windows 7-styresystemet i 14 måneder.

Microsoft har diskret lagt en teknisk instruktion ud til PC-administratorer om, hvordan de slår frit-valg-visningen fra fremover.