Microsoft gør Opera til standard i telefoner

Alle ikke-Windows-mobiltelefoner fra Microsoft/Nokia vil fremover blive leveret med den anerkendte, norske internetbrowser Opera.

Opera Mini findes også til Android- og iOS-telefoner (iPhone-telefoner), her på en af de sidstnævnte. Foto: Opera Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 millioner mobiltelefoner fra Microsoft/Nokia vil allerede i år komme med den roste, norske internetbrowser Opera Mini, efter at Microsoft har besluttet, at den skal være standardprogram på alle Nokias mobiltelefoner i den billigere eller lidt dyrere kategori.

»Det er noget, som vi har drømt om i ti år, og nu sker det endelig,« siger en svært begejstret topchef for Opera, danske Lars Boilesen, til nyhedsbureauet Reuters.

Alle Asha-telefoner er med

Det er blandt andet alle Asha-telefonerne og telefoner i Series 30 og Series 40, som fremover leveres med Opera Mini som standard, mens alle, der allerede har købt en af disse telefoner, gennem standardinternetprogrammet Xpress vil blive opfordret til at opgradere til Opera Mini.

Opera-aktien røg da også 10 procent i vejret på børsen i Oslo straks efter meldingen, og Opera blev således pludselig 10,1 milliarder kroner værd.

Det norske softwareselskab har, siden det begyndte, været anerkendt for sin evne til konstant at skabe fornyelse blandt internetbrowserne, hvor Opera konkurrerer med Microsofts egen Internet Explorer, Mozillas Firefox, Googles Chrome og Apples Safari. Oveni har Opera formået at løse udfordringen med at få klemt normale internetsider, som er designet til PC-skærme, ned på en lille mobilskærm.

Komprimerer data op til 90 procent

Opera Mini er desuden kendt for at kunne komprimere data helt op til 90 procent, så det både går hurtigere at hente sider ned til sin skærm, og så man samtidig bruger mindre af sit månedlige dataabonnement og belaster mobilnettet mindre.

Operas browsere til både PCer, mobiltelefoner og TV-apparater er gratis. Selskabet tjener pengene på digitale annonceplatforme.

Microsoft overtog i april den finske mobilgigant Nokias mobilforretning for 40,5 milliarder kroner og meddelte i juli, at der nu skal skæres 18.000 stillinger bort i hele Microsoft-koncernen, heraf de 1.100 i de tidligere Nokia-dele.

Windows-telefoner bevarer Internet Explorer

De Microsoft-/Nokia-telefoner, som nu får installeret Opera, er alle dem, der ikke kører på Microsofts eget styresystem Windows Phone, hvor det fortsat vil være Internet Explorer, der automatisk følger med. Man kan dog også her sagtens selv hente Opera Mini eller den lidt mere avancerede Opera og bruge den som standardadgang til netsider.

Ifølge Opera selv er Opera Mini installeret på omkring 250 millioner telefoner. Heraf benytter omkring 100 millioner Opera Mini på en Android-telefon.