Skrabet Playstation sælger godt

Sonys nye spillemaskine kan ikke spille de gamle spil. Alligevel udgør salget af den en fjerdedel af de maskiner, der er solgt i Danmark i år.

Den skrabede udgave af Sonys Playstation 3-spillemaskine sælger godt herhjemme, selv om den ikke kan spille de gamle spil.

Siden Playstation 3 blev lanceret i Danmark i marts, er der solgt 32.000 maskiner. En fjerdedel af dem er solgt efter 10. oktober, hvor en billigere og mere skrabet model kom på gaden, fordi salget ikke gik efter Sonys forventninger. Også forgængeren - Playstation 2, der herskede over konsolmarkedet - har fået en opstrammer og et kærligt klap fra marketingafdelingen for at sikre andele.

Nordisk Film Interactive, der står for salget af Playstation i Norden, har nu udsolgt af sin model med 60 gigabyte harddisk og satser derfor 100 procent på den nye, skrabede model. Her skal nye spil som »Ratchet & Clank« og navnlig »Sing Start PS3« hjælpe til at løfte salget.

Mindre harddisk

Den skrabede udgave af Playstation 3 har 40 gigabyte harddisk mod 60 gigabyte i »originalversionen«. Den har også kun to USB-stik mod tidligere fire og har ikke længere en port til multihukommelseskortet. Endelig kan den ikke spille Playstation 2-spil. Ifølge Sony skyldes det, at kommende købere af Playstation 3 ikke tillægger det afgørende betydning, ligesom udvalget af spil til Playstation 3 bliver 65 styk i alle genrer til jul.

Ved lanceringen af den sagde indkøbschef Thomas Borre Hansen fra Merlin-kæden, at Merlin skal sælge over 10.000 Playstation 3 inden jul.

Spydspids i formatkrig

Playstation 3 er samtidig Sonys spydspids for at få udbredt en af de to afløsere for dagens DVD, nemlig Blu-ray-skiven, som Sony selv har udviklet. Den konkurrerer med det Toshiba-udviklede HD-DVD-format, som Sonys konkurrent, Microsoft, bakker op. Microsoft står også bag Xbox 360. De to spillemaskiner kan derfor hver især afspille egne formater - ud over de almindelige DVD-skiver.

Sony har på verdensplan solgt flere end fem millioner Playstation 3-maskiner, siden den kom på gaden sidste år i USA og Japan og i marts i Europa. Playstation 2 gjorde Sony til spillemaskinernes konge. Siden har Microsoft og Nintendo gjort dem rangen stridig. Microsoft har de seneste to år solgt 11,6 millioner Xbox 360-maskiner, Nintendo har på under et år solgt 9,3 millioner Wii-maskiner.