SKI kræver garanti mod bestikkelse

IT-leverandøren Atea skal senest fredag garantere over for Statens og Kommunernes Indkøb, at der ikke er brugt bestikkelse - ellers risikerer firmaet at blive udelukket fra offentlige udbud fremover.

Signe Lynggaard Madsen, administrerende direktør for Statens og Kommunernes Indkøb, har skriftligt krævet garantier af Atea for, at der ikke er bestikkelse involveret i forbindelse med de offentlige aftaler. Arkivfoto: Ulrik Jantzen, SKI
Læs mere
Fold sammen

Senest på fredag skal IT-firmaet Atea aflevere en detaljeret redegørelse om sin rolle i bestikkelsessagen i Region Sjælland til Statens og Kommunernes Indkøb (SKI). Hvis Atea bliver dømt, vil selskabet blive udelukket fra at byde på offentlige opgaver.

Ifølge Computerworld kræver SKIs administrerende direktør, Signe Lynggaard Madsen, svar på seks spørgsmål, heriblandt en garanti for, at Atea ikke har benyttet bestikkelse under igangværende udbud og i de aftaler, som SKI allerede har indgået med Atea.

Kan udelukkes fra fremtidige aftaler

Hun er parat til at udelukke Atea fra fremtidige SKI-opgaver, hvis anklagerne om bestikkelse fører til en dom. EUs udbudsregler forbyder at indgå aftaler, hvis en privat virksomhed tidligere har været involveret i bestikkelse.

Seks personer i Atea og konkurrenten 3aIT, som ved årsskiftet blev startet af fire tidligere direktører og den tidligere koncernchef for Atea, sidder i varetægt i forbindelse med sagen, som nu behandles af Bagmandspolitiet. I alt er 13 personer sigtet i sagen.

SKI, som ejes af Finansministeriet og Kommunernes Landsforening, koordinerer offentlige udbud med henblik på at kunne lave store aftaler, så man kan presse priserne ned. SKI-aftalerne kan kommunerne og statsinstitutioner siden tilslutte sig og dermed opnå de samme rabatter. Der er tale om ordrer på ofte flere hundrede millioner kroner, og i IT-branchen er der prestige i på den måde at sætte sig som eneleverandør til det offentlige på enkeltområder som PCer, printere, telefoner, internetforbindelser m.m.

SKI har ifølge Computerworld bedt Atea bekræfte, at ingen af de sigtede har været »direkte involveret i tilbudsafgivelsen«

Gennemgår nu alle aftaler

SKI vil nu sikre sig, at leverandørerne har indrapporteret deres køb, og at disse dermed er foregået under ordnede forhold. Derfor har SKI 12. juni sendt et brev, der - som det hedder på SKIs netsted - »venligt men bestemt opfordrer alle SKIs leverandører til at sikre, at alt salg på SKI-aftaler er indrapporteret, da det dokumenterer, at leverandøren har fået opgaven efter de fastsatte kriterier i rammeaftalen, og at den offentlige myndighed har løftet sin udbudspligt gennem SKI«.

»Vi regner med, at leverandørerne nu gennemgår deres salg på SKI-aftalerne og inden månedens udgang indrapporterer eventuelt manglende salg på SKI-aftaler,« siger Signe Lynggaard Madsen.