Statsadvokaten overtager bestikkelsessag

Den videre efterforskning af den store bestikkelsessag af offentligt ansatte i Region Sjælland lander nu på Statsadvokatens bord. Sagen er »usædvanlig«, fastslår rigsadvokat.

Foto: Claus Bech Andersen.
Læs mere
Fold sammen

Den omfattende sag om bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland lander nu på Statsadvokatens bord.

Hidtil har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i samarbejde med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) haft ansvaret for efterforskningen, men sidstnævnte tager nu fuld kontrol med sagen.

»Det er en usædvanlig sag, der omfatter mistanke om blandt andet bestikkelse af ansatte hos en række offentlige myndigheder. Derfor har jeg efter en samlet vurdering besluttet, at ansvaret for efterforskningen bliver placeret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

Seks personer er foreløbig blevet anholdt og varetægtsfængslet i sagen.

De fire af dem er ansatte fra to IT-firmaer er sigtet for at have bestukket ansatte fra Region Sjælland over en periode på otte år, mens de to sidste, der aktuelt er ansat hos henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet, er sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af hotelophold, rejser og forplejning i et betydeligt omfang.

Yderligere syv personer er blevet afhørt, men løsladt igen. De er dog fortsat sigtet.

Chefen for SØIK, Morten Niels Jakobsen, kalder sagen for »helt usædvanlig«.

»Varetægtsfængslingerne giver os arbejdsro til nu at komme dybere ind i denne her sag, der på mange måder er helt usædvanlig. Det er heldigvis sjældent, at vi i Danmark har sager om bestikkelse af offentligt ansatte. Derfor er det selvfølgelig en sag, som jeg giver allerhøjeste prioritet. Vi skal have fuldstændig afdækning af, hvad der er foregået og om der er sket noget strafbart, som nogle skal stilles til ansvar for,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

SØIK oplyser samtidig, at der formentlig vil gå måneder, før man har et overblik over, hvorvidt der vil blive rejst en straffesag.