Bestikkelsessag gør nu ondt på Ateas pengekasse

Bestikkelsessagen fra Region Sjælland rammer nu den skandinaviske IT-koncern Atea så hårdt, at den må nedjustere forventningerne, fordi kunderne siger stop.

Atea, som har hovedsæde her i Ballerup vest for København, er en af de helt store IT-leverandører i Danmark, men bestikkelsessagen gør nu ondt på indtjeningen. Arkivfoto: Atea Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Atea, der har den danske IT-milliardær og -entreprenør Ib Kunøe som bestyrelsesformand, har fredag morgen meddelt børsen i Oslo, som Atea er noteret på, at man nedjusterer på grund af svagere udsigter i både Norge og Danmark.

»Derudover har forretningen oplevet udsat efterspørgsel fra offentlige kunder som følge af en undersøgelse af bestikkelse i Danmark,« hedder det i børsmeddelelsen fra koncerndirektør Steinar Sønsteby.

Atea forventer nu en omsætning på mellem 6,4 og 6,6 milliarder norske kroner i 2. kvartal. Omkring 30 procent af Ateas salg stammer fra Danmark.

Aktien styrtdykkede med over 18 procent, da børsen i Oslo åbnede klokken 9 fredag. Halvanden time senere ligger aktien over 13 procent lavere.

Atea er involveret i bestikkelsessagen, som har rullet de seneste uger, og hvor seks personer - nuværende og tidligere ansatte i Atea, en IT-medarbejder i Rigspolitiet og en IT-medarbejder i regionen - nu sidder varetægtsfængslet frem til 2. juli. Flere af de tidligere ansatte i Atea startede omkring årsskiftet konkurrenten 3aIT.

Der er tilsyneladende blevet oprettet en særlig konto på mindst en million kroner i forbindelse med indgåede IT-aftaler, hvorfra penge er brugt til blandt andet rejser til Dubai og Las Vegas, ligesom travbanen i Nykøbing Falster er blevet sponsoreret med et årligt beløb på 100.000 kroner.

Atea er Danmarks største IT-leverandør til både offentlige og private virksomheder, blandt andet gennem de store statslige og kommunale indkøbsaftaler, som Statens og Kommunernes Indkøb (SKI) står for at formidle.

SKI har senest i dag, fredag, udbedt sig skriftlig garanti fra Atea for, at der ikke har været bestikkelse involveret i nogle af de SKI-aftaler, som er indgået. Hvis et selskab bliver dømt for at have været involveret i bestikkelse, udelukkes det som leverandør til det offentlige både herhjemme og i EU, eftersom mange udbud er så store, at de går i EU-udbud.