SAS-chef: Vi er meget pressede

Lave priser på flybilletter presser SAS. Nu er topchefen klar med flere besparelser.

SAS' koncernchef Rickard Gustafson Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skandinaviske flyselskab SAS er hårdt presset af den hårde konkurrence på det europæiske luftfartsmarked, siger topchef Rickard Gustafson. Derfor øger han nu besparelserne yderligere efter et år, hvor selskabet har tabt over en halv mia. kr.

"Det er et meget presset marked, og vi må reagere på det. Spareplanen er nødvendigt for at klare konkurrencesituationen på det europæiske luftfartsmarked," siger SAS' topchef Rickard Gustafson.

SAS forventer, at de lave priser på flybilletter vil fortsætte, og fordobler den kommende års spareplan til 1,6 mia. kr. kr. Det kommer blandt andet til at koste 300 personer jobbet i flyselskabets administration i løbet af 2015.

"Vi går i gang med at forandre stort set alle dele af virksomheden," siger Rickard Gustafson.

Han siger, at flyselskaber også vi skabe en mere effektiv logistik og skære antallet af fly ned til fire typer.

"Når man har mange flytype, driver det omkostningerne i vejret. Derfor forsimpler vi det," siger Rickard Gustafson.

Den nye spareplan kommer efter, at SAS for to år siden måtte igennem en spareplan, der blev lanceret efter hårde forhandlinger med personalet. Nu bliver der altså tale om mere strukturelle ændringer.

SAS’ omsætning løb i det forgangne år op i næsten 30 mia. kr. , hvilket er ca tre mia. kr. mindre en året før. SAS transporterede i løbet af året 27 mio. passagerer, hvilket var 6,3 pct. flere end sidste år.

Lidt hjælp kunne SAS havde fået fra de kraftigt faldende olieprise, men Gustafson siger, at dollarkursen ødelægger den hjælp selskabet kunne få herfra.

"Olieprisen og dermed prisen for flybrændstof er faldet ganske dramatisk de sidste måneder. Men vi betaler flybrændstof i dollar og dollarkursen er desværre gået i en anden retning. Så de to poster udligner stort set hinanden, så den faldende oliepris har en ganske begrænset betydning pga valutakursen," siger SAS-chefen.

Årsresulatet på minus 563 mio. kr. betyder, at SAS har tabt 6,3 mia. kr. siden 2008.