Saint-Gobains franske topledelse hurtigt ind i dansk regnskabsskandale

Hovedkontoret i Paris blev med det samme informeret om, at det danske selskab kunne være blevet udsat for omfattende regnskabssminke, lyder det fra en højtplaceret direktør i det franske selskab.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den manipulation med regnskaberne, som den franske byggegigant Saint-Gobain kan have været udsat for i Danmark, er så omfattende, at hovedkontoret i Paris blev informeret med det samme. Det skete, da mistanken om de pyntede tal opstod sidste efterår, oplyser selskabet i den første kommentar fra hovedkontoret i Paris.

På det tidspunkt opdagede den nye ledelse i den danske del af den franske byggekoncern, at noget kunne være helt galt i regnskaberne for 2012 og 2013. Tallene – som tidligere omtalt i Berlingske – kan være blevet pyntet med et beløb på op mod 200 mio. kr., og det danske selskab Saint-Gobain Distribution Denmark har muligvis reelt tabt et trecifret millionbeløb i 2013-regnskabet, som ellers viste et mindre plus.

De oplysninger blev med det samme sendt til Paris og har nu ført til, at en højtstående, tidligere medarbejder i Danmark er meldt til politiet.

»Saint-Gobain har været bekendt med situationen, siden det blev opdaget,« skriver Thierry Lambert, der har ansvaret for Saint-Gobains nordiske og baltiske aktiviteter, i en mail til Berlingske.

Mistanken om de manipulerede regnskabstal opstod stort set samtidig med, at daværende topchef Lars Fournais pludseligt og overraskende stoppede med øjeblikkelig virkning. Både virksomheden og Lars Fournais har dog fastholdt, at direktørskiftet skete uden dramatik.

Overladt til dansk ledelse

Saint-Gobain, der på verdensplan omsætter for 313 mia. kr., har overladt arbejdet med at komme til bunds i sagen til den lokale danske ledelse i det berørte selskab Saint-Gobain Distribution Denmark.

»Vores distributionsdivision har taget de nødvendige foranstaltninger, og vi er trygge ved, at situationen håndteres korrekt,« skriver Lambert, der afventer udfaldet af de undersøgelser, der nu er sat i gang.

Lambert fortæller, at Saint-Gobain Distribution Denmarks regnskab for 2014 vil blive ramt af sagen.

»2014-regnskabet for Saint-Gobain Distribution Denmark vil blive påvirket, men bortset fra det, vil det ikke have betydning for virksomheden,« skriver Lambert.

Berlingske skrev tirsdag, at et beløb på flere hundrede millioner kroner kan være blevet brugt til at pynte på regnskaberne i det danske selskab, der blandt andet ejer VVS-kæden Brdr. Dahl og tømmerhandelskæden Optimera. Motivet er uklart for den politianmeldte medarbejder har – ifølge selskabet selv – ikke opnået en personling vinding ved det.

Saint-Gobain Distribution Denmark, der omsætter for næsten fire mia. kroner i Danmark, bekræftede tirsdag over for Berlingske, at de har anmeldt en medarbejder i sagen efter mistanke om pyntede regnskaber i de seneste to år.

Sagen drejer sig blandt andet om et for positivt og urealistisk syn på flere værdiansættelser i regnskabet. Blandt andet kan værdien af varelagrene været sat for højt. Kilder har fortalt Berlingske, at beløbet kan vise sig at være i nærheden af 100-200 mio. kroner.

I Danmark beskæftiger Saint-Gobain Distribution Denmark godt 1.200 medarbejdere. De arbejder blandt andet i VVS-kæden Brødrene Dahl og tømmerhandelskæden Optimera.