Sådan kører du din virksomhed i sænk

Guide. Virksomheder går konkurs af mange årsager. Engang imellem er årsagen ejerne og ledelserne selv. Læs om du er i gang med at dræbe din egen virksomhed og hvordan du skifter spor.

Hvert år går godt 2.000 danske virksomheder konkurs.

Lukningerne har konsekvenser for ejere, ledelse, investorer, leverandører, kreditorer og kunder. Det er sjældent behageligt at måtte dreje nøglen om.

Der findes selvfølgelig masser af grunde til, at virksomheder kører af sporet og ender med at måtte lukke. Mange gange er det virksomhedernes ejere og ledere, der er direkte skyld i en konkurs.

Ifølge professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet er det meget almindeligt, at mindre og mellemstore virksomheder (mmv'er) må opgive ævred, fordi ejerne ikke har formået at lede dem godt nok selv eller få indsat personer, der kan sikre en god ledelse.

- Ofte ser man, at en stifter, der med succes har bygget en virksomhed op, bliver påvirket og tror, at han kan klare alt selv. Det er desværre ikke altid tilfældet, og derfor bliver der begået fejl, som kan være livstruende for virksomhederne, konstaterer Per Nikolaj Bukh.

Han giver her sit bud på otte fejldispositioner, som ejere og/eller ledere af mmv'er ofte gør sig skyldige i.

Ejerlederens otte dødssynder: (Klik på links for at læse mere)1. Tromler hen over organisationen 2. Mister det økonomiske overblik 3. Firma Jagter hovedkulds nye muligheder 4. Undlader at slippe roret i tide 5. Sidder for meget i det lukkede kontor 6. Forlader sig på nøglemedarbejdere 7. Investerer for meget i det forkerte 8. Jager de dårlige kunder