S truer Danske Bank med lovindgreb

Danske Bank vil af med svage kunder og svigter dermed sit samfundsansvar, lyder kritikken.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lovindgreb mod bankerne, og særligt Danske Bank, kan blive konsekvensen, hvis banken ikke tager sit samfundsansvar alvorligt.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht, der langer ud mod Danmarks største bank i et læserbrev i dagens avis. Regeringspartiet beskylder Danske Bank for at forsøge at slippe af med de svageste kunder, der ofte kun har brug for en lønkonto eller en såkaldt Nemkonto, som bankerne har forpligtet sig til at stille til rådighed for alle:

»Danske Bank har glemt at fortælle, at deres nye standarder vil betyde, at titusindvis af svage kunder ikke længere er velkomne som konsekvens af deres såkaldte ansvarlighed. De øvrige banker må nu feje op efter Eivind Kolding & Co. Desværre er der en reel risiko for, at ikke alle kan få hjælp, og derfor må vi overveje at skride politisk ind, hvis branchen ikke selv finder en løsning,« skriver erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

En gennemgang af de største bankers pris for at oprette den mest simple kontotype viser, at Danske Bank hidtil har været den eneste af de største banker, der tager et gebyr på 300 kr. for at oprettelsen. Men fra 5. april overtrumfer Jyske Bank med et gebyr på 400 kr. for at oprette en grundkonto. Ifølge Forbrugerrådet er gebyrerne reelt et udtryk for, at bankerne ikke ønsker de svage kunder.

Debatten opstår netop, som Danske Bank lancerer sit nye kundekoncept og har meldt ud, at den sætter penge til på over 40 procent af kunderne, fordi der ikke er sammenhæng mellem pris og ydelser.

I Danske Bank kalder direktør for privatkundeforretningen Tonny Thierry Andersen kritikken for forfejlet: »Vi vil gerne slå fast, at vi i går, i dag og i morgen er en bank for alle kunder. Vi har to millioner kunder, og vi ønsker at være en bank for hele Danmarks befolkning. Det, der er skrevet i indlægget, bygger på misforståelser.«