Danske Bank undskylder for finanskrisen

Den ordførende direktør i Danmarks største bank beklager, at banken var med til at sætte gang i finanskrisen med for offensive investeringer og pres på kunderne.

Foto: Thomas Lekfeldt. Eivind Kolding undskylder på vegne af Danske Bank for, at man var en del af et system, som kom op i for høj fart op til finanskrisen.
Læs mere
Fold sammen

Kritikken har regnet ned over Danmarks største bank de seneste måneder, og nu svarer den ordførende direktør i Danske Bank, Eivind Kolding. Et usædvanligt svar i Politiken, hvor han beklager, at banken var med til at køre en lidt for ivrig linje over for kunderne frem mod finanskrisen, der ramte i 2008.

»Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank«, skriver han i en kronik i Politiken torsdag.

Bankens nye strategi »New Standards« har været yderst upopulær hos modtagerne, og på grund af anklager om dobbeltmoral i reklamekampagnen har banken valgte at fjerne billeder af Occupy Wall Street, den kapitalisme-kritiske bevægelse.

Og med Koldings kronik undskylder banken nu også for at have solgt finansielle produkter, som var meget svært forståelige for kunder og medarbejdere, og for at investere forkert.

- I vores ambition om at indfri markedets og investorernes forventninger om vækst og skaffe kortsigtede gevinster til os selv og vores kunder mistede vi et vist omfang fokus på de langsigtede værdier. Det indrømmer og beklager vi, skriver Eivind Kolding i kronikken. Han selv var på daværende tidspunkt, mellem 2005 og 2011, næstformand for Danske Bank.

På Politikens spørgsmål om, hvorvidt dette er en regulær undskyldning, svarer topdirektøren:

- Ja, du kan godt tage det som en undskyldning. Undskyldningen er blandt andet for, at vi var en del af det system, som kom op i for høj fart inden finanskrisen. Vi skulle have stoppet tidligere; vi skulle have stoppet vores vækst, stoppet nogle udlån og nogle produkter.

Koldings forgænger Peter Straarup afviste i 2009 først, at Danske Bank havde gjort noget forkert, men har sidenhen taget et »vist ansvar«, skriver Politiken. Men han har aldrig undskyldt.

Netop Danske Banks undskyldning er dog glædelig for samfundsdebatten, mener professor i bankledelse Ken Bechmann.

- Det hjælper på hele debatten om finanskrisens årsag og ansvar. Vi skal ikke længere diskutere, om Danske Bank er medskyldig eller ej, når banken nu så åbent siger klart undskyld, siger professoren fra CBS til Politiken.