Radio 100 FM lever på lånt tid

Den hollandske ejer har smækket kassen i, og ledelsen er gået på desperat jagt efter nye investorer. Radio 100 FMs egenkapital er negativ, underskuddet enormt, og pengekassen næsten tom.

Det kan være et spørgsmål om tid, før Radio 100 FM bliver nødt til at slukke for musik og nyheder. Nye tal for selskabet bag Radio 100 FM, Talpa Radio Danmark, viser et underskud på 61,5 mio. kr. mod 33,3 mio. sidste år, og en tocifret negativ egenkapital. Både ledelsen og revisorer peger på, at der mangler penge til den daglige drift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nana Kreutzmann
Radio 100 FM har kniven på struben. Ledelsen skal i løbet af meget kort tid finde nye investorer til den underskudsgivende radiostation, ellers dør stemmerne på landets største kommercielle radio ud.

Den hollandske rigmand John de Mol, der har brugt mere end 300 mio. kr. på Radio 100 FM, har lukket for pengekassen, og ledelsen er nu på desperat jagt efter penge til den daglige drift.

Revisorerne betegner det som »meget usikkert om selskabet kan klare sine forpligtelser«, og adm. direktør Jim Receveur lægger ikke skjul på, at situationen er alvorlig.

Et netop offentliggjort regnskab for selskabet bag Radio 100 FM, Talpa Radio Danmark, viser et underskud på 61,5 mio. kr. mod 33,3 mio. sidste år. Egenkapitalen var ved årsskiftet negativ med 53,7 mio. kr., og både ledelsen og revisorer peger på, at der mangler penge til den daglige drift.

Løn til tiden
Ved årsskiftet havde Radio 100 FM 2,9 mio. kr. i kassen. Ikke meget for en underskudsgivende virksomhed med negativ egenkapital, der i 2008 havde personaleomkostninger for 20 mio. kr.

»Det er alvorligt. Men vi har investorer, der er interesserede i virksomheden, og vi er ikke gået i betalingsstandsning. Vi har stadig penge til at køre videre,« siger Jim Receveur, der dog ikke vil oplyse, hvor langt pengene rækker. Han garanterer dog, at medarbejderne på Radio 100 FM får deres løn til tiden, når måneden er omme.

Tror du på, at I kan finde nye investorer?

»Jeg håber på det,« siger Jim Receveur, der også stadig håber på at kunne overbevise John de Mol om igen at åbne pengekassen, selv om det af regnskabet fremgår, at »det hollandske moderselskab har tilkendegivet, at der ikke vil blive tilført selskabet yderligere likviditet til den daglige drift«.

Jim Receveur oplyser, at John de Mol også i 2009 har tilført virksomheden penge, men han vil ikke oplyse hvor meget eller hvor mange penge, det kræver at fortsætte.

Radio 100 FM vandt i 2003 radioauktionen om den sjette landsdækkende radiofrekvens og forpligtede sig i den forbindelse til at betale 22,5 mio. kr. om året for sendetilladelsen frem til 2011.

På et nødlidende kommercielt radiomarked har det været en dyr fornøjelse og i november sidste år, da den årlige afgift skulle betales, nægtede Radio 100 FM at betale.

Lokalfrekvenser dur
Da staten endelig modtog pengene, var det sammen med et sagsanlæg, fordi Radio 100 FM ikke mener, at regeringen har levet op til sine løfter om en organisering af det kommercielle radiomarked.

Var det ikke vanskeligt nok at få økonomi i kommerciel radiodrift i Danmark, har et dødt annoncemarked gjort livet endnu vanskeligere. Ifølge DRRBs Mediaindex er den landsdækkende radioannoncering faldet med 30 pct. i årets første fem måneder sammenlignet med samme periode året før.

Det er da også stærkt tvivlsomt, om Radio 100 FM betaler den årlige millionafgift igen til november. Også selv om det lykkes at skaffe penge til driften inden da.

Jim Receveur bekræfter over for Berlingske Business, at man blandt andet arbejder på en løsningsmodel, hvor man afstår fra den landsdækkende frekvens og i stedet sende videre på de lokalfrekvenser, man har opkøbt de senere år.

»Vi arbejder med mange forskellige muligheder. Nogle af de folk, vi taler med, er interesseret i at fortsætte med den sjette radiokanal, mens andre ønsker at fortsætte med de lokale frekvenser,« siger Jim Receveur.

Forpligtelsen til at betale den årlige afgift ligger i Talpa Danmarks hollandske moderselskab, der er blevet tømt for andre aktiviteter. Dermed kan det blive vanskelig for den danske stat at inddrive den resterende koncessionsafgift, hvis Radio 100 FM nægter at betale.

Den danske stat har i årevis ligget i et lignende juridisk slagsmål med Sky Radio, der kom ind på markedet i 2003 sammen med Radio 100 FM, og som lukkede få år efter med kæmpe underskud.

Også TV 2 Radio har brændt fingrene på det danske radiomarked, mens Nova FM i øjeblikket køre på lavt blus.