Petrobras' korruptionsskandale giver trecifret milliardregning

Regningen er gjort op for den store korruptionsskandale, der har plaget det delvist statsejede brasilianske olieselskab, Petrobras.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA.
Læs mere
Fold sammen

Talrige medlemmer af Petrobras-ledelsen er under anklage for at have benyttet bestikkelse i stor stil i forbindelse med kontrakter med underleverandører, og selskabet har været i stormvejr i lang tid.

Selve de korrupte praksisser er opgjort til at koste 6,2 mia. reais, eller 14,4 mia. kr., og oveni har Petrobras i sit forsinkede årsregnskab for 2014 nu nedskrevet for hele 44,6 mia. reais (103,2 mia. kr.), blandt andet på grund af overvurderede aktiver.

- Fra dette øjeblik vender Petrobras et nyt blad, udtaler den nye Petrobras-chef, Aldemir Bendine, ifølge Financial Times, og beskriver den seneste tid som "et sørgeligt kapitel" i det 61 år gamle selskabs historie.

2014-resultatet blev efter nedskrivningerne et tab på 21,6 mia. reais (50 mia. kr.) - næsten det samme som Petrobras tjente i 2013. Omsætningen steg 11 pct. i året.

Det brasilianske selskab har i øvrigt gæld for 351 mia. reais (812 mia. kr.) og vil nu sælge aktiver i stor stil for at komme i en sundere finansiel tilstand. Det kan dog blive svært at få gode priser, når hele verden kender til problemerne, påpeger iagttagere over for Financial Times og Wall Street Journal.