Pelsrobotter redder danske job

Det danske pelsfirma og auktionshus Kopenhagen Fur sælger flere pelse end nogensinde før. Og industrirobotter har en stor aktie i succesen.

Kopenhagen Fur har investeret i robotter til at effektivisere arbejdet med skind, og efterfølgende har virksomheden ansat flere medarbejdere. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste fem år er antallet af minkskind produceret i Danmark steget fra 14 millioner til 17,9 millioner. Det har betydet mere arbejde for Kopenhagen Fur i Glostrup, som er global markedsleder med 60 procent og sender danske minkpelse til Kina, Rusland og mange andre steder.

Kopenhagen Fur har for blot 14 dage siden installeret nye robotter, som skal flytte minkskind, men det har ikke betydet, at der skal nedlægges manuelle job. Det siger produktionschef Søren Valentin.

»Heldigvis har det ikke betydet, at vi skulle afskedige nogen. For det har hjulpet vores kapacitet, så vi har kunnet følge med til efterspørgslen af den vækst, vi har set. Så det har ikke betydet, at vi er stoppet med at ansætte folk, snarere tværtimod. Det, tror jeg, er egentlig en trend flere steder,« siger Søren Valentin.

Mennesker og robotter

I Danmark er omtrent 6.000 mennesker direkte beskæftiget med pelsdyravl, og alene i Glostrup, hvor skindene sorteres og eksporteres fra, er der i dag 400 medarbejdere. Her er der på trods af robotternes indtog stadig plads til manuelle job, og selv om Kopenhagen Fur har ansat nye folk i tekniske job, har man stadig mange ansatte i ufaglærte operatørfunktioner.

»I vores organisation er vi nødt til at få nogle folk, der er stærke til automation, så det har betydet flere ansatte der. Samtidig har vores robotteknologi betydet, at vi er mere effektive og får en større del af markedet, så vi dermed stadig skal ansætte flere folk. Og det er ikke kun folk med tekniske uddannelser. Det er også helt almindelige operatører. Det har hjulpet os til at være konkurrencedygtige, som har gjort, at vi har kunnet tage markedsandele globalt,« siger Søren Valentin.

Det seneste år har eksporten haft problemer på grund af henholdsvis mådeholdskampagner i Kina og dårlig økonomi i Rusland, men Kopenhagen Fur er optimistisk for de to store markeder.

Omsætningen er således faldet hos Kopenhagen Fur med over fem milliarder siden sidste år, men på trods af hårde tider for pelspriserne sælges der stadig for over otte milliarder kroner pels på auktionerne i Glostrup, hvilket er dobbelt så meget som for blot seks år siden. Og det salg er drevet af både mennesker og robotter.