Dansk Erhverv: Det er nu, vi skal rykke med robotter

Den store arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder opfordrer regeringen til hurtigt at nedsætte en teknologikommission, så vi kan indrette os bedst og stærkest muligt i det nye, teknologiske landskab.

Foto: Olivier Morin Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal hurtigst muligt analysere sine muligheder for at udnytte robotter, automatisering af arbejdsopgaver og digitalisering samt lægge en plan, som lægger os i front internationalt. Det mener Jens Klarskov, administrerende direktør for Dansk Erhverv, som er arbejdsgiverforening for 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning, videnservice, oplevelse, velfærd samt transport.

Han opfordrer regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en teknologikommission for at få det store overblik over muligheder og udfordringer, efter at en rundspørge fra Dansk Erhverv som omtalt i Berlingske mandag viser, at omkring 215.000 privatansatte danskere forventer, at deres job bliver nedlagt. Cirka hver tredje privatansatte – eller omkring 545.000 danskere – frygter, at deres arbejdsgiver enten må lukke eller skal ændre forretningsmodel over de kommende ti år.

»Samfundet udfordres af de nye økonomier. Hvis vi skal håndtere det og samtidig bevare velstanden i Danmark, skal vi gribe mulighederne og omfavne dem positivt. Derfor foreslår vi, at regeringen nedsætter en teknologikommission, der skal vurdere, hvilke beskæftigelsesområder der er særligt sårbare over for nye, digitale teknologier, men også, hvor Danmark påvirkes positivt. Danskerne er jo digitalt parate. Folk frygter ikke den teknologiske udvikling, de ser mulighederne. Men det nytter ikke, at vi lader, som om arbejdsmarkedet ikke påvirkes. Der vil være blomster, som bliver overflødige, mens andre vil vokse,« siger Jens Klarskov.

Se på barriererne

Han nævner i flæng nye teknologier som 3D-print og droner som eksempler på nye, mulige forretningsområder, som nogen bør udnytte, og minder om, at det er servicesektoren, der beskæftiger 71 procent af de privatansatte i Danmark.

»Man skal også se på barriererne: Er erhvervsreguleringen parat til at rumme alt det nye? Uber – som for nogen er en applikation, for andre et taxiselskab – må ikke operere i Danmark. Men hvis man nu fik lov, ville det give en fantastisk mulighed. Omvendt vil de, der i dag er underlagt regulering, få særdeles vanskeligt ved at konkurrere. Alle må derfor have ens regulering, men dette er et meget tydeligt eksempel på, at lovgivningen ikke er forberedt på nye vilkår,« mener han.

Også data- og personbeskyttelse betragter han som »enormt relevant«.

»Derudover skal man analysere, hvordan uddannelserne herhjemme er sat sammen – hvilke kompetencer der fordres for at få en positiv tilgang til udfordringerne. Det hele skal sammentænkes. Oveni må man se på, om Danmarks fysiske og digitale infrastruktur er klar til de nye muligheder. Vi har jo områder i Danmark, hvor dækningen er ret svag, hvilket ikke harmonerer med de nationale ambitioner. Politikerne skal se på at styrke erhvervslivet og gøre klar til, at vi kan drage fordelene og samtidig undgå, at regulering står i vejen, så vi ikke opnår det fulde udbytte,« siger Jens Klarskov.

Det vil også sikre, at Danmark kan trække nye virksomheder hertil.

Uventet ny konkurrent

»Det må gerne gå stærkt. Vi er på vej ud af krisen. Nu går vi vækstmæssigt fra snegle- til skildpaddefart. Men det sker også i andre lande, og det sker nu, mens vi taler, ikke i morgen. Nogle virksomheder vil blomstre, gribe mulighederne og vokse. Andre vil blive presset. Sådan har det altid været, men man skal huske, at i dag kan den hårdeste konkurrent vise sig at være en ung IT-udvikler med hættetrøje i San Francisco! Vi skal gribe mulighederne i Danmark, som har en veluddannet arbejdsstyrke, og hvor vi er både nysgerrige og fleksible. Så hvorfor ikke gribe de muligheder, der er, og indrette os på, at den digitale udvikling ikke stopper? For den vil jo fortsætte,« siger Jens Klarskov.

For eksempel råder en moderne Playstation alene over mere computerkraft, end det amerikanske militær havde til rådighed i 1990erne.

Dansk Erhverv holder tirsdag årsmøde med deltagelse af blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og med fokus på netop at få sikret Danmarks omstilling.