Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når Allan Kronborg skuer ud over Ghanas tørre og gulnede græssletter, ser han muligheder. Mulighed for forretning, mulighed for et personligt eventyr – og mulighed for at gøre noget godt for et udviklingsland.
Han står i dag i spidsen for den amerikanske Nasdaq-noterede virksomhed Agricon Global, der vil tjene penge på landbrug i den afrikanske muld tæt på ækvator, hvor man med snilde og nok vand kan høste tre gange om året, og hvor lønudgifterne er betydeligt under vestligt niveau.
Den 51-årige Allan Kronborg har en fortid i blandt andet FDM og en stribe investeringer i Danmark og udlandet. Nu har han så kastet sit blik på Afrika. Da han i foråret for første gang satte fødderne på ghanesisk jord, foldede realiteterne sig ud foran hans øjne.
»Jeg tog til Ghanas hovedstad, Accra, blev vist rundt i regionen, mødte den lokale høvding og andre repræsentanter. Det var sjovt og interessant – og så fik jeg øjnene op for mulighederne. Accra har fire millioner indbyggere, men der er kun to supermarkeder. Og i dem koster en pose med fem kilo kartofler 50 kroner stykket,« siger Allan Kronborg.
Hans blik blev åbnet for, at der er muligheder i både lokal fødevareproduktion i Afrika og lokalt salg. Behovet er der nemlig – blandt andet fordi ringe opbevaring og transport ofte ender i, at varer rådner op, inden de når forbrugerne. Det er en faktor i at presse priserne op i et skyhøjt niveau – både i de få reelle supermarkeder og i den normale handel fra gader og markeder.
Allan Kronborg har selv kastet »et millionbeløb« i Agricon Global-projektet, som han nu er administrerende direktør i. Nu er han så i en fase, hvor det handler om at komme i gang.
»Vi har allerede lavet de første jordundersøgelser. Vi har købt jord, 8.000 hektar, og derudover en option på 14.000 hektar. Men nu handler det om at rejse kapital – og det i størrelsesordnen to til ti millioner dollar. Pengene skal gå til maskiner og lignende. Planen er, at der skal være produktion fra første kvartal 2014, så der er travlt,« siger Allan Kronborg.
God opførsel er et must
Det er ikke gnidningsfrit at lave forretninger nogen steder – heller ikke i Afrika. Men Allan Kronborg har fået tip til at drive forretning her – blandt andet fra den danske ambassade i Accra – og det står i hans optik klart, at i Ghana er der nogle spilleregler, som man skal leve op til, hvis man vil lave forretning. Det handler meget om god adfærd.
»Man kommer til at mødes med både lokale høvdinge og officielle personer – og mange andre forskellige, interessante og reelle mennesker. Og hvis man selv opfører sig ordentligt, så kan man meget – så har man en fremtid«, siger han og tilføjer:
»Men hvis man bare gør én dårlig ting, så er man færdig hernede.«
Spørger man til de beskyldninger, der har været fremme i tidens løb om, at udenlandske virksomheder har udnyttet lokalbefolkninger – og eksempelvis uretmæssigt kan have fjernet beboere, der boede på landbrugsjord solgt af en lokal høvding – ryster Allan Kronborg blot på hovedet og henviser til ovenstående forklaring: I Ghana er man i hans optik lynhurtigt ude, hvis man ikke opfører sig ordentligt.
Frem for skræmmeeksempler vil Allan Kronborg hellere fokusere på de positive sidegevinster ved at starte virksomhed i landområder, hvor befolkningen ofte har meget lidt arbejde at vælge imellem. Han peger på, at det føles som en god ting at forsøge at skabe mellem 500 og 1.000 arbejdspladser i et afrikansk land, hvor en ung befolkning tørster efter arbejdet. Det er en drivkraft i sig selv. Og så er der det der med at få en på opleveren. Det er også en motor i at kaste sig ud på dybt vand.
»Det hele handler nok også lidt om eventyrlyst. Lysten til at møde andre mennesker, en helt anden kultur og komme til at snakke med alle – inklusive taxachaufføren og høvdingen,« siger han.