Nye muligheder i det afrikanske væksthus

Afrika syd for Sahara slår dørene op i disse år. Kombinationen af en voksende middelklasse, økonomisk vækst og øget politisk stabilitet har gjort en stribe lande og sektorer mere interessante for investorer.

Der er efterhånden en håndfuld Afrikanske lande syd for Sahara, der har bevist, at de kan fastholde en stabil udvikling såvel økonomisk som politisk. Og det bør vække potentielle investorers opmærksomhed, mener industriens organisation, DI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Northover

For ti år siden var der mange, der helt havde opgivet at gøre forretning i Afrika. I dag er situationen helt anderledes.

Der er efterhånden en håndfuld afrikanske lande syd for Sahara, der har bevist, at de kan fastholde en stabil udvikling såvel økonomisk som politisk. Og det bør vække potentielle investorers opmærksomhed, mener industriens organisation, DI.

Chefkonsulent i DI, Marie Gad, peger netop på, at det er stabiliteten, der er alfa og omega, når det handler om at kunne lokke investorer til.

»Tidligere så man ofte, at vækst og stabilitet kun var kortvarig, og den var tit kun baseret på naturressourcer. Det har ændret sig, og det er vigtigt. Det er specielt, når landene også viser, at de kan bruge den her vækst konstruktivt til eksempelvis at skabe et bedre erhvervsklima – der så igen kan være med til at øge indkomsten for indbyggerne og dermed skabe et marked,« siger hun.

På CBS vurderer lektor Søren Jeppesen, der gennem en årrække har fulgt udviklingen i Afrika, at der på flere måder er sket ændringer de seneste år. Og de gør, at der er grund til optimisme, når det gælder om at få gang i nogle af de afrikanske lande, man tidligere nærmest helt havde opgivet.

»Især det pres, der globalt set er kommet på naturressourcer som olie og mineraler, har sat gang i en udvikling, der har vendt nogle af de fordomme, der har eksisteret. Man er kommet om på den anden side af det billede af et Afrika, der hang fast i et sort hul, og som nærmest var »dømt« til fattigdom og krig for evig tid. Det giver noget at arbejde videre fra,« siger Søren Jeppesen.

I DIs optik er det specielt landene Sydafrika, Nigeria, Ghana samt Kenya og de omkringliggende lande, der er interessante lige nu. Det af forskellige årsager – men fællesnævneren er stabilitet. De største af landene – eksempelvis Nigeria med sine omtrent 170 millioner indbyggere – bliver i sig selv et interessant marked, når den generelle købekraft øges.

På tide at få øjnene op

Når det kommer til dansk samhandel med og danske investeringer i de afrikanske nationer, så taler vi om pebernødder. For eksempel var den samlede vareeksport til hele Afrika sidste år godt ni milliarder kroner – eller omtrent halvanden procent af Danmarks samlede vareeksport. På det punkt ligger Danmark ikke kun et godt stykke efter den række af europæiske nationer, der har større tradition for at handle med afrikanske lande – Danmark er også bundprop i Norden.

Det bekymrer dog ikke Marie Gad fra DI synderligt. Men hun mener alligevel, at det er på tide, at danske virksomheder får øjnene op for, at der er muligheder for at skabe vækst på baggrund af forretningsmulighederne i Afrika.

Det er blandt andet inden for konsumvarer til den voksende middelklasse, infrastrukturprogrammer og inden for olie- og gasudvindingsbranchen.

Derfor arbejder organisationen da også målrettet på at støtte virksomheder med afrikanske drømme – og det mest af alt ved at få gang i vidensdeling.

»Noget af det mest værdifulde er nok at lære fra en anden virksomhed, der netop har erfaring med det, man er ved at kaste sig ud i. Derfor forsøger vi at etablere og støtte netværk, hvor man kan trække på hinanden. På den måde kan man undgå at begå de samme begynderfejl, som andre har begået, på det, der jo ofte er et fremmedartet marked,« siger Marie Gad.

Dørene skal forblive åbne

På trods af at mange lande i Afrika nu er ved at slå dørene op, så er det dog værd ikke at sætte forventningerne for højt endnu. Udviklingen går den rigtige vej, men en helt grundlæggende forudsætning for, at der for alvor kan komme gang i samhandel og forretningsaftaler, er, at de afrikanske lande nu beviser, at de er parate til ikke bare at åbne dørene – men også at holde dem åbne.

»Det skal nok komme stille og roligt i takt med, at de gode eksempler forhåbentlig bliver flere, og at man lærer noget af dem – og i sidste ende når til et punkt, hvor man kan stole på, at der er nogle seriøse regeringer og stater, der ikke er erhvervsfjendtlige, men det modsatte. Det er et helt grundlæggende vilkår for, at der kommer skub i udviklingen,« siger CBS-lektor Søren Jeppesen.