Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På den danske ambassade i Ghanas hovedstad, Accra, står man via Eksportrådets udsendte klar til at rådgive potentielle danske investorer i Vestafrika. P.t. er interessen stor, men det er ikke i sig selv det, der glæder kommerciel attaché Jacob Kahl Jepsen.
Han hæfter sig nemlig ved, at de virksomheder, der melder sin interesse for tiden, er præget af, at de har overvejelser om at blive i landet i lang tid.
Det, mener han, er positivt af flere årsager. Én ting er, at det viser, at investorerne har forstået, hvad det kræver at gøre forretning i et land som eksempelvis Ghana – en anden er, at det dermed også bliver projekter, som kan være med til at støtte nationens langsigtede økonomiske udvikling.
Jacob Kahl Jepsen oplever tillige, at det i dag er en anden type investorer og virksomheder, der viser interesse, end det var tidligere. For nogle år siden var det i høj grad landbrugsproduktion, der var i centrum for danske investeringer i Ghana. Nu er feltet langt bredere – der er blandt andet projekter inden for byggesektoren, der handler om at skabe billigere boliger og boligfinansiering.
»De virksomheder, der tilbyder sig her til Ghana, har ændret sig. Man kan sige, at vores portefølje i dag er anderledes,« siger han og tilføjer:
»Nu kigger de danske virksomheder langt mere bredt og ser, der er mange flere nicher end landbrug, hvor Ghana er blevet attraktiv,« siger han over telefonen fra Accra.
Ambassadens rolle er i den forbindelse at rådgive og være med til at skabe kontakter for danske virksomheder, der vil gøre forretning i Vestafrika. Det er blandt andet ved at invitere virksomhederne derned, så de selv kan få syn for sagen. For dem, der går med drømme om at gøre business i Vestafrika, advarer Jacob Kahl Jepsen dog imod at tro, at der er tale om det rene slaraffenland. Der er stadig store barrierer for danske virksomheder – blandt andet kulturelt.
Derudover er den ghanesiske regering også begyndt at kræve mere af potentielle investorer. Det er ikke mere bare nok at dukke op med en pose penge i hånden.
»Det er ikke nødvendigvis »easy game« at gøre forretning her. Man skal både have tålmodighed og finanser til at investere langsigtet,« siger Jacob Kahl Jepsen og tilføjer:
»Det er nemlig også vigtigt, at man viser over for ghaneserne, at man gerne vil være en del af landet, være med til at udvikle det – og ikke bare kommer ind, høster ressourcerne og tager af sted igen.«
Det ændrer dog ikke ved, at Jacob Kahl Jepsen oplever, at der er en stor efterspørgsel fra danske virksomheder og investorers side af. P.t. har han snor i knap 40 projekter med danske virksomheder, der vil prøve kræfter i Ghana.