Optimismen spirer i møbelindustrien

Der er ikke meget, der antyder det i regnskaberne, men møbelbranchen selv ser lys for enden af den tunnel, de fleste virksomheder har været igennem siden finanskrisen.

Der er ikke meget, der antyder det i regnskaberne, men møbelbranchen selv ser lys for enden af den tunnel, de fleste virksomheder har været igennem siden finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet er der, men de seneste tre års regnskaber har ikke vist et vendepunkt i den danske møbelindustri. Ifølge en brancheanalyse foretaget af Berlingske Research klarer møbelbranchen sig samlet set ringere nu end for blot to år siden. I løbet af de seneste tre regnskabsår er branchens samlede bruttofortjeneste faldet fra 2,16 milliarder kroner til 1,91 milliard kroner, svarende til et fald på 12 procent. Ser man på den samlede bundlinje, er der sket et fald fra 196 millioner kroner til 62 millioner kroner bare to år efter.

Alligevel er branchedirektør for Træ- og Møbelindustrien i DI Flemming Larsen optimistisk på branchens vegne.

»Fornemmelsen er, at det bevæger sig i en god retning. Det er ikke armene op over hovedet, men der er forårstegn,« siger Flemming Larsen.

Dykkede i sidste halvår

Branchedirektøren fortæller, at møbelindustrien klarede sig godt i slutningen af 2012 og et godt stykke ind i 2013. Derimod oplevede branchen et dyk i sidste halvår af 2013. Men der er håb forude, mener direktøren.

»Det ser ud til, at det har været et midlertidligt dyk, og at både omsætningen og eksporten er på vej,« siger Flemming Larsen.

Når branchen stadig kæmper med at komme op i samme omdrejninger som inden finanskrisen, skyldes det ifølge Flemming Larsen blandt andet, at mange virksomheder har været for langsomme til at tilpasse sig en ny virkelighed, hvor danskernes købelyst er dalet. I højkonjunkturen var afsætningsmulighederne gode på hjemmemarkedet, men det ændrede sig markant under og efter finanskrisen.

»Da har man måske nok forsømt at få tilpasset forretningen fremadrettet,« siger Flemming Larsen og tilføjer, at mange virksomheder er kommet efter det.

»I kølvandet på finanskrisen har de fleste lavet tilpasninger og omlagt strategien. Blandt andet har man slået sig sammen og gjort meget for eksporten. Det er det, man lige nu kan se effekterne af,« siger han.

Brancheanalysen fra Berlingske Research viser i øvrigt, at det særligt er møbelindustriens største aktører, der trækker ned i det samlede indtryk af branchen. Ser man bort fra de fem største aktører, som blandt andet inkluderer Tvilum og Boconcept, er branchens samlede bruttofortjeneste steget med 12 pct. mens bundlinjen er fordoblet i forhold til for to år siden.