Oliekrisen gør stadig ondt på milliardærs selskab

Olieleverandøren Welltec lider under de lave priser på det sorte guld og må tage sit andet underskud på to år. Omsætningen er næsten halveret siden olieprisdykket.

Olieleverandøren Welltec har underskud for andet år i træk. Her er det et billede af Maersk Oils Tyra-felt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nok har olieselskaber som DONG og Maersk Oil lidt under de lave oliepriser, men i laget under dem - hos underleverandørerne - ser det også slemt ud. Brøndspecialisterne i Welltec er et billede på denne skæbne, og i selskabets årsregnskab, der netop er offentliggjort, er bundlinje igen rød. Således har Welltec et tab på 25 mio. dollar i 2016 mod et tab på 33 mio. dollar i 2015.

Olieprisen begyndte sit stejle fald tilbage i sommeren 2014, men der er ofte et halvt til et helt års forsinkelse, inden det slår igennem hos underleverandører, fordi det ikke altid er let at opsige igangværende kontrakter. På trods af, at olieprisen faldt gennem sidste halvdel af 2014, var det alligevel er rekordår for Welltec, der på det tidspunkt havde lige over 1.000 medarbejdere og en omsætning på 345 mio. dollar - svarende til 2,3 mia. kr. med dollarkursen dags dato.

Siden 2014 er det dog gået stærkt ned ad bakke, og omsætningen er stort set halveret, mens driftsresultatet er mere end halveret.

Milliardæren Jørgen Hallundbæk, der er stifter, direktør og bestyrelsesmedlem i Welltec, må også sande, at den nuværende svingende oliepris ikke giver de mest sikre fremtidsudsiger. I årsrapporten fra 2016 skriver Welltec, at selskabet ikke kan give et kvalificeret bud på, hvor det finansielle resultat lander i 2017, og man konstaterer, at udbuddet af olie stadig er større end efterspørgslen.

Welltec er dog langt fra den eneste underleverandør til oliesekstoren, der kæmper i disse år. Nogle egentlige konkurser er det ikke blevet til i Danmark, men en række meget store selskaber har noteret sig det ene underskud efter: Semco Martime har for eksempel haft tre underskud på tre år.

Og de ansatte i oliedanmark mærker også krisen kradse. En optælling, som Berlingske Business lavede i slutningen af 2016, viser, at omkring 1.100 job på det tidspunkt var gået tabt på dansk jord alene. Welltec ville dengang ikke oplyse, hvor mange medarbejdere, der er blevet afskediget i Danmark, men på tværs af koncernen kan man ud fra det foreliggende regnskab konstatere, at selskabet har 277 færre ansatte end i rekordåret '14.