Stenrig Fiat-ejer køber sig ind i dansk oliekomet

Den italienske Agnelli-familie – en af Europas rigeste familier – køber sig i en milliardhandel ind i den hurtigtvoksende Allerød-virksomhed Welltec. Stifter Jørgen Hallundbæk ejer aktier for 3,5 milliarder kroner.

Jørgen Hallundbæk er stifter af og administrerende direktør for den danske virksomhed Welltec. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den magtfulde italienske Agnelli-familie køber sig ind i den danske olievirksomhed Welltec. Sammen med den hollandske fond 7 Industries er italienerne på vej til at betale omkring halvanden mia. kroner for en fjerdedel af virksomheden, erfarer Berlingske.

Stifter og hovedaktionær Jørgen Hallundbæk bekræfter handlen, der betyder, at den amerikanske kapitalfond Summit Partners efter otte års ejerskab forlader den danske virksomhed. Han fortæller, at handlen samtidig medfører, at alle planer om en børsnotering er opgivet.

I første omgang overtager 7 Industries de 26 pct. af aktierne, som Summit Partners har siddet på. Ved årsskiftet sælger hollænderne halvdelen af de aktier til Agnelli-familien, der bl.a. ejer bilmærkerne Fiat og Ferrari.

»Vi kan bekræfte, at 7 Industries har købt 26 pct. af aktierne i Welltec, og at 7 Industries forventer at sælge halvdelen af deres ejerpost videre til Exor efter nytår. Vi er glade for at få nye investorer ind på et tidspunkt, hvor olieindustrien har været gennem en svær tid. Vi er særligt glade for at få investorer ind, som har et langsigtet perspektiv og stor finansiel styrke,« siger Jørgen Hallundbæk.

Han ønsker ikke at udtale sig om, hvor meget aktieposten er handlet for. Men Berlingske erfarer fra andre kilder, at Welltec er blevet værdisat til ca. otte mia. kroner. Fratrukket gælden på omkring to mia. kroner har de to nye aktionærer måttet betale omkring en fjerdedel af seks mia. kr. – altså i nærheden af halvanden mia. kroner.

Handlen medfører, at Jørgen Hallundbæk sandsynligvis vil rykke længere op på listen over Danmarks rigeste. På Berlingske Business Magasins seneste liste lå han på plads nummer 35 med en formue på 2,9 mia. kroner. Men efter at Welltec nu bliver værdisat, er hans 59 pct. af aktierne i selskabet alene 3,5 mia. kroner værd.

Stiftet i 1994

Hallundbæk er blevet milliardær, efter at han i 1994 stiftede virksomheden, der producerer robotter til olieindustrien. Han solgte i 2005 majoriteten til kapitalfonden Riverside. Men to år efter besluttede Riverside at sælge. Det betød, at Hallundbæk fik mulighed for at komme tilbage som hovedaktionær og samtidig købte Summit Partners 26 pct. af aktierne.

Otte år efter har Summit valgt at sælge sin aktiepost. Det sker, fordi den investeringsfond, som Welltec ligger i, udløber næste år. Summit Partners kan notere en mangedobling af investeringen i den danske virksomhed, erfarer Berlingske.

Den amerikanske fond har i samarbejde fundet de nye købere, som Hallundbæk nu skal arbejde sammen med. I forløbet har en lang række af forskellige investorer været interesseret i både at overtage en del af selskabet og at blive majoritetsaktionær i Welltec. Særlig har flere kapitalfonde ønsket at købe virksomheden – tilnærmelser som Jørgen Hallundbæk har afvist. Han ønsker et stabilt og langsigtet ejerskab, fortæller han. Og han understreger, at planerne om en børsnotering af virksomheden i København nu er opgivet.

»Der har været mange interesserede bejlere, som gerne ville købe enten dele eller endog hele selskabet. Men jeg er glad for, at vi nu har det langsigtede ejerskab på plads. Det betyder, at tankerne om en børsnotering er skrinlagt,« siger Jørgen Hallundbæk.

Aktiehandlen sker, efter at Welltecs værdi sandsynligvis er faldet drastisk, siden olieprisen det seneste halve år er mere end halveret. Men virksomheden arbejder med at give olieindustrien bedre og billigere metoder til at få olie op på. Det betyder, at selskabets robotter er efterspurgt til blandt andet nogle af de felter, som olieselskaberne har sværere ved at gøre rentable, og det lykkedes i seneste årsregnskab at løfte omsætningen. For 2015 tegner det til, at både indtjening og omsætning vil ligge en smule under niveauet i 2014.

Ud over Jørgen Hallundbæk og de nye aktionærer har PFA tre pct. af aktierne, mens medarbejderne sidder på de sidste 12 pct.