Oliekatastrofe kan tvinge Mærsk til strategiskift

Olieforureningen i Den Mexicanske Golf fører til nye hårde lovkrav mod oliejagt på dybt vand. Dermed kan Mærsk blive tvunget til en ny oliestrategi efter år med stærkt fokus på netop dybtvandsboringer.

For A.P. Møller – Mærsk er det olieforretningen, der har leveret en stor del af milliarderne på selskabets bundlinje. Men oliejagten på dybt vand bliver nu gjort mere besværlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf kan tvinge Maersk Oil til at revidere koncernens oliestrategi. Det er udsigten til nye skrappe myndighedskrav til olieselskaber, der vil bore efter olie på dybt vand, som kan resultere i, at Maersk Oil må ændre koncernens olieplaner.

Maersk Oil har de seneste år netop satset målrettet på efterforskning og udvinding af olie på dybt vand, blandt andet i Den Mexicanske Golf, ud for Brasilien og ud for Angola, hvor selskabet har investeret massivt.

Og særligt Den Mexicanske Golf har haft Maersk Oils bevågenhed. Kort før jul annoncerede Maersk Oil således, at selskabet ville investere et stort milliardbeløb på køb af licenser i Den Mexicanske Golf, et køb, der for alvor understregede, at koncernen arbejder målrettet for at vinde fodfæste i Den Mexicanske Golf og satser på oliejagt på dybt vand.

Men siden præsident Barack Obama i sidste uge dekreterede et forbud mod olieboringer i Den Mexicanske Golf i foreløbig seks måneder, og med udsigt til skærpede regler, øget offentligt tilsyn med selskaberne og med forsikringspræmier, som ventes at ville eksplodere i kølvandet på oliekatastrofen, er Maersk Oils satsning på oliejagt på dybt vand, kastet ud i stor usikkerhed. Samtidig frygtes det i branchen, at skærpede amerikanske regler vil sprede sig til resten af verden.

Usikker situation

Maersk Oil og A.P. Møller - Mærsk vil ikke direkte kommentere, hvilke konsekvenser, de venter, kan følge efter oliekatastrofen. Men ingen i Mærsk lægger skjul på, at det er en særdeles usikker situation i disse uger.

»Det er klart, at alle kigger på, hvad der sker i golfen i øjeblikket. Vi ved ikke, hvad der kommer af krav, men det, der står fast, er, at vores rigge og udstyr er blandt det mest moderne i branchen. Vi er ikke nervøse for at blive ramt af eventuelle krav fra myndighederne. Det er muligt, det kan besværliggøre vores arbejde en smule, men jeg føler mig overbevist om, at det ikke bliver en ulempe,« siger Nils Smedegaard Andersen til Berlingske Business.

Blandt olieeksperter er der ingen tvivl om, at de øgede krav til olieselskaberne meget hurtigt vil slå igennem.

»Vi vil se øget offentlig regulering og flere krav til sikkerhed og backupsystemer. Kravene vil blive meget store og meget dyre, og man kan forestille sig, at der kommer regulering om, hvor dybe havområder selskaberne må operere på,« siger Carl Safina, der er direktør i Blue Ocean Institute, en universitetsbaseret forskningsinsitution i USA, til Berlingske Business.

Jagten på olie er de seneste år i stadig større grad flyttet fra land og ud i havet, hvor det, på grund af høje oliepriser, efterhånden er blevet økonomisk realistisk at udvinde olie på dybt vand.

Olieeksperter har forudsagt, at en stor del af olieselskabernes fremtidige investeringer netop vil finde sted på dybt vand, fordi de »lette« oliekilder på land og på lavt vand er fundet, og fokus derfor flyttes mod olien på dybt vand.

Effektiv pengemaskine

For A.P. Møller - Mærsk har olieforretningen i snart mange år været den helt afgørende pengemaskine.

Selv om hovedparten af koncernens investeringer har været rettet mod især rederiaktiviteterne, så har det været olieforretningen, med hovedvægten i blandt andet Nordsøen, Qatar og Algeriet, der har leveret en stor del af milliarderne på selskabets bundlinje.

»Med den stigende efterspørgsel på olie på verdensplan er det klart, at verden skal bruge olie også fra brønde på dybt vand. Man skal huske, at der er boret mange tusinde brønde uden problemer, så arbejdet vil gå videre, men det er klart, at situationen vil påvirke alle,« siger Nils Smedegaard Andersen.

I stedet for kun at se på problemer, så forsøger Nils Smedegaard Andersen at se på mulighederne, hvis myndighederne skærper kravene til udstyr og efterforskere. A.P. Møller - Mærsk har en særdeles moderne flåde af borerigge, og han tror derfor, at efterspørgslen på nyt udstyr vil stige.

»Det er nærliggende, at der vil blive taget nogle gamle borerigge ud af drift, men man skal være forsigtig med at sige, om det vil være en fordel for os på længere sigt. Vi føler os ikke bedre end andre, men vi mener, vi har gode anlæg og føler os godt rustet til at imødekomme eventuelle krav, myndighederne måtte have,« siger Nils Smedegaard Andersen.