Nykredit og Novo A/S blandt bydere på Vestjysk Bank

En lang række investorer, der blandt andet tæller den stenrige Novo-fond, er klar med et købstilbud på Vestjysk Bank. Staten, der er hovedaktionær, har accepteret tilbuddet.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bred gruppe af investorer med blandt andre Novo A/S og Nykredit er klar med et købstilbub på kriseramte Vestjysk Bank. Hovedaktionæreren, den danske stat, har sagt ja til et tilbud, som økonom mener snyder de øvrige aktionærer.

Staten ejer 81,5 pct. af aktierne i bankerne, og de vil blive solgt til investorgruppen for 123 mio. kr. Aftalen betyder samtidig, at banken vil få tilført 745 mio. kr. i egenkapital.

Kim Duus, koncerndirektør i Nykredit, mener, at løsningen er god for ikke bare kunderne i Vestjysk Bank, men for hele den finansielle sektor i Danmark.

»Vi har arbejdet på denne helhedsløsning gennem længere tid. Jeg glæder mig over, at både Vestjysk Banks bestyrelse og den danske stat bakker op om løsningen, der fremtidssikrer Vestjysk Bank som et stærkt regionalt pengeinstitut. Der vil ikke længere kunne sættes spørgsmålstegn ved levedygtigheden af landets 9. største bank. Det er godt for bankens kunder, for hele den finansielle sektor og for den finansielle stabilitet i Danmark,« udtaler Kim Duus i en pressemeddelelse.

Investorgruppen består udover af Nykredit og Novo A/S også af Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring.


Vestjysk Bank har været hårdt presset af finanskrisen og truet på sin overlevelse. Derfor har staten trådt til og blevet storaktionær. De senere år har banken især lidt under en hård periode for danske mælke- og svineproducenter, der har medført høje nedskrivninger på bankens udlån.

»Aftalen om køb af den danske stats aktiepost sker som led i en helhedsløsning, der med tre elementer fremtidssikrer Vestjysk Bank som et stærkt regionalt pengeinstitut,« fremgår det af meddelelsen til fondsbørsen.

Det første element er, at investorgruppen køber aktier af de aktionærer i Vestjysk Bank, som accepterer tilbuddet. Derefter garanterer investorgruppen at tilføre 745 mio. kr. i egenkapital. Det sidste element er ifølge meddelelsen, at investorergruppen sikrer, at Vestjysk Bank kan refinansiere eksisterende samt udstede ny efterstillet gæld.

»Helhedsløsningen er kommet i stand efter, at Vestjysk Bank har anmodet Nykredit om at lede arbejdet med at sikre en langsigtet løsning vedrørende bankens kapitalgrundlag. Det er Nykredit, der herefter har arrangeret helhedsløsningen og samlet opbakning blandt langsigtede danske investorer,« skriver Vestjysk Bank.

Tilbuddet betyder, at investorgruppen vil betale 1 kr. pr. aktie til alle aktionærer i et frivilligt købstilbud. Det er et tilbud som Finansministeriet og Finansiel Stabilitet, der sammen ejer 81 pct. af aktierne, har accepteret. Dermed vil statens aktier blive solgt for en samlet pris på godt 123 mio. kr.

Aktier i Vestjysk Bank lukkede mandag i kurs 14,90 og bankens markesdsværdi var 2,25 mia. kr.

»Der er lige forsvundet 2,1 mia. i markedsværdi. Det eneste sikre vi kan sige om og i den sag er at der var tale om papirpenge,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Han betegner tilbuddet som direkte snyd.

»De investorer som bliver tilbudt at overlevere deres aktie på Finansministerlignende vilkår må føle sig snydt,« mener Peer Hansen.

Efter planen vil der senest den 10. juli 2017 blive offentliggjort et formelt tilbudsdokument til alle aktionærer i Vestjysk Bank. Tilbudsdokumentet vil indeholde en præcis beskrivelse af elementerne i helhedsløsningen og en tidslinje for forløbe