Ny politiundersøgelse af Google

Australsk politi ser på ulovlig indsamling af data fra trådløse net. I Europa får myndighederne nu kopi af, hvad Googles fotovogne samlede ind.

Googles fotovogne med de særprægede kameraer har også gennemfotograferet Danmark - og ulovligt samlet data ind fra de trådløse net, som de passerede. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det australske politi er blevet bedt om at undersøge internetgiganten Googles ulovlige indsamling af personlige oplysninger, da fotovogne rullede gennem landet.

Undersøgelsen kommer i stand efter flere klager. Googles fotovogne var i færd med at gennemfotografere veje og gader for at kunne vise billederne i funktionen Gadevisning på Google Maps, så man kan opleve et område 360 grader rundt. Fotovognene havde imidlertid også andet udstyr med, og de opfangede kommunikation fra alle åbne, trådløse net, som de passerede. Dermed kan både elektronisk post, netadresser og sågar bankoplysninger være kommet Google i hænde.

Skarpe reaktioner

Myndighederne verden over har reageret skarpt på Googles handlemåde. I første omgang afviste Google, at der skete andet end fotografering. Men efter at de tyske myndigheder pressede på, kom det frem, at der også var lytteudstyr i vognene.

Det danske datatilsyn har i et usædvanligt skarpt brev krævet, at Google sletter samtlige indsamlede oplysninger på samtlige computere og harddiske, hvor de måtte være og have været, herunder sikkerhedskopier. Det skal ske i overværelse af en uafhængig tredjepart.

Google har lovet at samarbejde med politiet i Australien.

Data overdrages til myndighederne

Også Canada og USA har sat undersøgelser i gang, og i USA har flere privatpersoner anlagt sag mod Google for at overtræde privatlivets fred ved at samle data ind fra åbne net.

Google meddelte lørdag, at man vil overdrage de data, som blev samlet ind, til myndighederne i Tyskland, Frankrig og Spanien