Nettet strammes om Google

Amerikanske politikere vil vide, hvad Google samlede sammen af personlige data. I Tyskland er deadline for aflevering af Googles harddisk nu overskredet.

Googles 360-graderskameraer optog godt nok billeder af veje og stræder, men inde i fotovognene blev der indsamlet data fra private, trådløse net. Foto: Daniel Mihailescu, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske politikere kræver nu klar besked om, hvor mange personlige oplysninger internetgiganten Googles fotovogne indsamlede om folk, mens de gennemfotograferede landet. Samtidig har Google nu overskredet den deadline, som de tyske myndigheder satte for at få udleveret Googles harddiske.

Hele balladen skyldes, at de særprægede fotovogne, som tager billeder for at kunne vise veje og områder 360 grader rundt, viser sig også at have haft lytteudstyr med. Dermed har de opfanget og indsamlet kommunikation fra ubeskyttede, trådløse net og altså fået adgang til både e-post og besøgte netsider.

Læs også: Google-aflytning undersøges af politiet

Tre amerikanske senatorer - en republikaner og to demokrater - har i fællesskab skrevet til Googles topchef, Eric Schmidt, og bedt om at få at vide, hvor mange personlige oplysninger fotovognene samlede ind, og hvad Google agter at stille op med oplysningerne. Samtidig kræver de svar på, om Google har oplyst folk om, at de samlede data ind som led i fotograferingen til funktionen Google Gadevisning.

»Vi er bekymret over, at Google ikke fortalte noget før længe efter, at forbrugernes internetbrug var blevet optaget, analyseret og måske også fordelt i profiler. Vi er bekymret over fuldstændigheden og nøjagtigheden i Googles offentlige forklaringer i denne sag,« skriver Joe Barton, Henry Waxman og Edward Markey.

Googles talskvinde, Jill Hazelbaker, siger til nyhedsbureauet Reuters, at »Google har ikke gjort noget ulovligt«.

Kræver harddisk udleveret

I Danmark har Datatilsynet krævet, at samtlige data slettes alle de steder, hvor de måtte have ligget - og at det kontrolleres af en uafhængig tredjepart.

I Tyskland har myndighederne krævet, at Google udleverer en harddisk fra en af fotovognene, så myndighederne selv kan se, hvilke data der er samlet sammen. Google havde en frist til 26. maj, som nu er overskredet, uden at harddisken er afleveret.

Læs også: Google aflyttede danskere

Derudover skal Google svare på en række spørgsmål.

»Vi ved, at Google altid mener, at det er bedre at holde svarene tilbage så længe, som de kan,« siger Johannes Caspar, som leder det tyske datatilsyn, til BBC.

De tyske myndigheder overvejer at retsforfølge Google, så snart omfanget af den ulovlige dataindsamling står klart.