Google-aflytning undersøges af politiet

Internetgigantens problemer vokser dag for dag efter fotovognenes aflytning af trådløse net, også i Danmark.

Der var andet end kameraer i Googles fotovogne, da de gennemfotograferede også Danmark. Foto: Nigel Treblin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Googles aflytning gennem mange år af privatpersoners kommunikation bliver nu en politisag.

Anklagemyndigheden i Hamburg i Tyskland har indledt en undersøgelse af sagen, hvor Googles særprægede fotovogne viste sig ikke kun at optage billeder men også indsamle private internetdata fra alle trådløse net, der ikke var krypteret.

Dansk krav om øjeblikkelig - og overvåget - sletning

I Danmark har Datatilsynet i et meget skarpt svar krævet, at Google øjeblikkeligt sletter samtlige data fra enhver harddisk, som de måtte have ligget på - i bilerne, på servere og på backupper. Datatilsynet har forlangt, at sletningen bekræftes af en uvildig tredjepart.

De tyske myndigheder kræver, at Google udleverer en af de harddiske, som blev brugt til at indsamle de mange oplysninger, som både handler om, hvilket netsteder der blev besøgt, da fotovognene passerede, og elektronisk post, der blev sendt eller modtaget, mens Google var på besøg.

Google: Det var en fejl

Google hævder selv, at der var tale om en fejl, men dataindsamlingen viser sig at have stået på i flere år, mens der blev fotograferet til funktionen Gadevisning på Google Maps, hvorved man kan se 360 grader rundt på billeder af de områder, man søger på kortene.

Den tyske undersøgelse skal afklare, om der skal rejses straffesag mod Google-ansatte, skriver International Herald Tribune. Tysk lov arbejder med en fængselsstraf på op til to år eller en bøde for ulovlig dataindsaling.

Amerikanske politikere vil have besked

Også i Googles hjemland, USA, er politikerne nu på mærkerne. To kongresmedlemmer fra begge sider af det politiske spektrum har spurgt den Føderale Handelskommission, om man er i færd med at undersøge Googles dataindsamling.

Republikaneren Joe Barton og demokraten Edward Markey har bedt om at få at vide, hvordan data er samlet ind og gemt, og hvem der har adgang til dem. De ønsker også svar på, om dataindsamlingen overtræder privatlivets fred og dermed, om Google har handlet ulovligt.