Google udleverer private data

Ulovligt indsamlede data fra Googles fotovogne bliver nu udleveret til datatilsynene, der har truet med retssag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google udleverer nu de private data, som internetgigantens fotovogne samlede ind, mens de gennemfotograferede flere lande, i et forsøg på at dysse den heftige kritik ned af den ulovlige indsamling.

I første omgang får datatilsynene i Tyskland, Frankrig og Spanien udleveret datamaterialet. Tyskland har direkte truet med at slæbe Google i retten.

Fotovognene fotograferede nemlig ikke kun. I vognene var udstyr, som indsamlede den kommunikation, der fandt sted via forbipasserende, trådløse netværk, som ikke var beskyttet med adgangskode. Det betyder, at Google har kunnet fange og gemme blandt andet sendte og modtagne e-postbeskeder, oplysninger om besøg på internetsider m.m.

Googles topchef, Eric Schmidt, erkender, at man ikke kan udelukke, at også personlige oplysninger om f.eks. bankkonti kan være blandt de data, som fotovognene indsamlede.

Det danske datatilsyn har i et usædvanligt skarpt brev til Google krævet, at samtlige indsamlede data destrueres. Det skal ske alle steder, hvor de har været: i harddiske i fotovognene, på sikkerhedskopier og datalagre andre steder. Og destruktionen skal ske i overværelse af en uafhængig tredjepart.

Sagen har vakt international harme, fordi fotovognene har kørt i flere år, uden at Google har fortalt, at der foregik andet end blot at fotografere til Google Gadevisning, en 360-graders fototjeneste på nettet. Gadevisning har i sig selv været kontroversiel. Flere lande har kraftigt måttet indskærpe over for Google, hvad der er gældende lov og ret, og i en britisk by blokerede beboerne direkte indfaldsvejene for ikke at få gennemfotograferet deres område.

Ifølge Eric Schmidt er Google nu i færd med at gennemgå hele sin håndtering af private data. Al programkode bliver efterset, og Google vil i næste måned offentliggøre resultaterne. Topchefen siger, at der skete en »klar overtrædelse« af Googles regler med den programkode, der blev anvendt i fotovognene.

Balladen har sat ekstra fokus på Google og navnlig firmaets størrelse. Flere amerikanske senatorer fra begge sider af salen truer med indgreb, og mange steder i verden skærpes tilsynet nu med Google, som mange mener er blevet for stor og altomfattende, uden at der er kontrol med, hvad der foregår.