Nu skal der findes en syndebuk for »den største IT-skandale i nyere tid«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagsøger nu IT-firmaet KMD for 692 mio. kr. for firmaets rolle i skandalen om Skats kuldsejlede EFI-system.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) annoncerer på forsiden af Dagbladet Børsen onsdag et kæmpe søgsmål mod it-firmaet KMD i forbindelse med EFI-skandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-direktør Jan Topp Rasmussen blev sendt hjem i september sidste år med direkte henvisning til EFI-skandalen, og i slutningen af august blev Skats øverste direktør Jesper Rønnow Simonsen fyret blandt andet på grund af det kuldsejlede IT-system.

Men spillet om ansvaret, for det som skatteminister Karsten Lauritzen (V) selv har kaldt »den største it-skandale i nyere tid«, er langt fra slut.

Således sagsøger Karsten Lauritzen nu it-firmaet KMD for 692 mio. kr. for firmaets rolle i udviklingen af EFI-systemet. Han håber, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet, der risikerer at koste statskassen op mod 14 mia. kr.

»Jeg ville mildt sagt helst have været de massive problemer med inddrivelsen af borgernes gæld foruden. Det har på mange måder kostet dyrt. Vi står med et IT-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for,« siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

Skat og KMD har i mere end et halvt år forgæves forsøgt at indgå et forlig i striden. De forhandlinger er kuldsejlet og Skatteministeriet har nu - efter råd fra Kammeradvokaten - sendt en 72 siders lang stævning til Københavns Byret for at få placeret et ansvar hos KMD i sagen.

»I den løbende udvikling af et komplekst IT-system gennem næsten 10 år har der været situationer, hvor Skat kunne have ageret mere hensigtsmæssigt. Omvendt er det vurderingen, at en IT-leverandør, der ikke leverer den aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne IT-løsning har medført store økonomiske tab for staten – og dermed skatteyderne. Bl.a. har leverandørerne ikke fulgt de aftalte metoder omkring opbygningen af EFI, ligesom der i systemet var en række funktionelle fejl,« lyder det i pressemeddelelsen fra Skatteministeriet.

Hos KMD, der står foran en forventet børsnotering næste år, opfatter man Skatteministeriets stævning som et klart forsøg på at finde en bekvem syndebuk for den kæmpe IT-skandale.

»Det er vores oplevelse, at stævningen er udtryk for et behov for at signalere handlekraft og finde en for Skat og ministeriet bekvem ekstern ansvarsplacering,« siger KMD’s juridiske direktør og advokat, Mark Skriver Nielsen.

Det er KMD’s klare opfattelse, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne med inddrivelsesprojektet.

»KMD er stærkt forundrede over stævningen. Vi finder den urimelig, men vi imødeser at få sagen afklaret i retten, da det er vores vurdering, at vi har en særdeles god sag. Det er vores klare opfattelse, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne med inddrivelsesprojektet. Som det har været fremme i pressen, så er det løbende blevet afdækket af Rigsrevisionen, diverse ekspertrapporter og Skatteministeriet selv, at Skat ikke har haft styr på inddrivelsesprojektet og Skat’s organisation,« lyder den usædvanligt skarpe kritik fra KMD.

I september 2015 kunne Berlingske afsløre, at KMD samme med de øvrige leverandører til projektet advarede Skat om massive problemer med EFI inden lanceringen. Ifølge Berlingskes oplysninger advarede KMD både om problemer med mangelfulde test af systemet, samt om problemer med det juridiske grundlag, som var hovedårsagen til, at Karsten Lauritzen trak stikket til EFI sidste år.

»KMD har gentagende gange gjort SKAT opmærksom på forhold i inddrivelsesprogrammet, der kunne medføre ulovlig inddrivelse. Vores advarsler blev overhørt eller fejet af banen som ikke-problematiske. KMD finder det på den baggrund besynderligt, at SKAT nu fralægger sig ansvaret for den manglende lovmedholdelighed. KMD har sammen med de øvrige leverandører advaret SKAT – herunder topledelsen - om hele ibrugtagningen af inddrivelsesprogrammet. SKAT overhørte åbenlyst vores advarsler og idriftsatte et ufuldstændigt system i september 2013,« siger KMD’s juridiske direktør, Mark Skriver Nielsen.

KMD hæfter sig ved, at dele af EFI-systemet stadig er i brug:

»På baggrund af en udbudsproces har KMD netop vundet driftskontrakten af EFI, hvor EFI skal driftes i 2-3 år endnu. Samtidig pågår der drøftelse mellem parterne om forlængelse af vedligeholdelseskontrakten af EFI for en lignende periode,« siger Mark Skriver Nielsen, der endvidere er utilfredse med omfanget af stævningen:

»Skat forsøger at gøre KMD erstatningsansvarlige for hele projektet – herunder leverancer fra andre IT-virksomheder og rådgivere. Det er fx svært at se rimeligheden i, at KMD skal betale Skat’s omkostninger til DMI og DMO, som er leveret af CSC, og KMD ingen aktier har i.«

Den ophedede tvist mellem KMD og Skat bliver kun ekstra pikant af, at Skat er KMD's suverænt største kunde, hvor de to samarbejder om en lang række andre IT-systemer udover EFI. Netop det punkt adresserer Karsten Lauritzen da også i sin pressemeddelelse.

Han håber ikke, at den konkrete retslige tvist står i vejen for samarbejdet mellem staten og KMD på andre områder.

»Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med KMD på andre områder, og det skal vi også have fremover,« siger Karsten Lauritzen.

Det skarpe angreb fra KMD ovenpå stævningen tyder dog på, at samarbejdet langt fra er upåvirket. Netop det hæfter Erik Frøkjær, lektor i datalogi ved Københavns Universitet, sig også ved.

»KMD har i mine øjne en god sag overfor erstatningskravet fra Skat -  omend det er særdeles ubehageligt at blive præsenteret for et krav af den størrelse. Og så fra en stor og vigtig kunde som staten jo er,« siger han og tilføjer:

»Måske en retlig afklaring netop bør være vejen frem - også set fra KMD's side. En forhandlingsløsning vil jo næsten helt sikkert blive hemmeligstemplet. Og det vil efterlade et uafklaret spørgsmål om KMD faktisk har haft et stort medansvar for de mange tåbeligheder, som har udfoldet sig i forbindelse med dette EFI-udviklingsprojekt hos Skat. Det vil kunne skade KMD's renomme også på længere sigt. Faglig inkompetence og elendig projektledelse fra Skat har præget EFI i 10 år, helt fra starten i 2005 og frem til 2015. Og så fremkommer Skat pludselig med et erstatningskrav på 700 mio kr. Det er jo nærmest lidt komisk,« siger Erik Frøkjær.

I juli måned kunne Berlingske afsløre, at den nu fyrede Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen, igen og igen blev advaret om problemer med systemet.

Skandalen om EFI-systemet eksploderede nærmest samtidig med, at det kom frem, at formodede svindlere har trukket milliarder ud af Skat. Skandalen om svindel med udbytteskat har nu et omfang på over 12,3 mia. kr., og de to skandalesager har alvorligt påvirket danskernes tillid til Skat.