Ekspert om Lauritzens millionkrav: I guder hvor er det tåbeligt

Der er små chancer for at se de mange millioner kroner, der er gået tabt på grund af inddrivelsessystemet EFI, vurderer ekspert.

Når skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil kræve knap 700 millioner kroner i erstatning fra it-firmaet KMD som følge af Skats problemer med det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI, er der ikke meget håb om at pengene bliver vundet hjem.

Det vurderer Erik Frøkjær, lektor i datalogi ved Københavns Universitet over for dagbladet Børsen.

»Det primære ansvar ligger ikke hos leverandøren. Det ligger hos Skat. Det her har udfoldet sig fra 2007 til 2013. Nu kommer Skatteministeriet så og siger, at de vil have næsten 700 mio. kr. I guder, hvor er det tåbeligt,« siger han til avisen.

Erik Frøkjær mener, at KMD kan tage sagsanlægget med sindsro.

EFI har været et fiaskoindhyllet IT-projekt, der skulle bruges til at inddrive gæld fra skatteborgerne. I 2007 skulle det have været oppe at køre, men først seks år senere i 2013 skete det.

Der var dog imidlertid store fejl på systemet, der gentagne gange er blevet kritiseret i skarpe vendninger af Statsrevisorerne.

Sidste år valgte skatteministeren at lukke systemet. Og nu vil ministeren altså få millioner af de tabte penge tilbage fra leverandøren KMD.

Der er dog også folk, der mener, at det vil kunne lade sig gøre. Jan Pries-Heje professor i datalogi på RUC siger til Børsen, at kvaliteten af det arbejde, som KMD leverede, var for dårlig.

Ledelsen i KMD er forundrede over sagsanlægget og mener, at man har en god sag over for Skatteministeriet i IT-firmaet.