Nordsøen går en skæbnetid i møde

Olieprisens stabilisering har bragt en smule klarhed om, hvor dybt oliedanmark skal skære i omkostningerne. De rådgivende ingeniører står først for, og deres fag­forening omtaler allerede presset som markant.

Den faldende oliepris har gjort det svært for olieselskaberne at vurdere, hvordan de skal tilpasse sig. Her er det DAN-feltet i Nordsøen, hvor Maersk Oil opererer. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Nordsøen holder vejret. Den stejlt faldende oliepris har gjort det meget svært for olieselskaberne at vurdere, hvor store tilpasninger man skal foretage sig i de olieproducerende områder af Danmark. Men de seneste uger har bragt ro på de turbulente oliemarkeder, og derfor rumler Nordsøen nu med tilpasninger.

»Det rammer vores medlemmer hos de rådgivende ingeniører først. De medlemmer, der er beskæftigede med det siger, at de store projekter ligger døde. Der bliver trådt meget kraftigt på bremsen her,« siger formand for Ingeniørforeningen IDAs arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen, der dog siger, at der ikke er tale om en fuldstændig nedlukning.

»Så kategorisk kan jeg ikke sige, at det har været, men det har været markant.«

Industrien: Det rumler

En kilde i oliebranchen bakker Morten Thiessens billede op som genkendeligt, men Danmark har dog indtil videre været forskånede for fyringsrunder i forbindelse med olieprisfaldet. Det ser anderledes ud i Norge, hvor flere selskaber i oliebranchen har været igennem store nedskæringsrunder.

Martin Næsby, der er direktør i brancheforeningen Olie Gas Danmark, forklarer, at olieselskaberne i Danmark ikke har fulgt i briternes og nordmændenes spor og udskrevet store bunker af fyresedler. Men usikkerheden er bestemt til stede.

»Der er en del rumlen om det. Lige nu holder alle vejret. Nu er olieprisen steget lidt igen, og olieselskaberne skal også finde ud af, hvad det betyder for dem. Mig bekendt har der ikke været store fyringsrunder endnu. I Norge skal man fyre tusinder af medarbejdere, og sådan noget ser man ikke hos os,« siger Martin Næsby.

Et naturligt fald

Administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører i Danmark, Henrik Garver, bliver ikke overrasket, hvis olieprisfaldet resulterer i ordrenedgang til de mange olieansatte blandt de rådgivende ingeniører:

»Jeg har ikke nogen konkret viden om, hvordan det ser ud med tilgangen af nye projekter. Det vil være naturligt, at der er et fald, og jeg kunne forestille mig, at nogle opgaver ikke bliver sat i gang, mens en række allerede igangsatte opgaver fortsat vil blive afviklet,« siger han.

Meldingen fra statens forlængede arm i den danske olieudvinding, Nordsøfonden, er, at der i DUC-sammenhæng er stort fokus på at finde besparelser, men at man ikke har ændret tidsplanen for sine projekter:

»Vi har ikke udskudt investeringer. Der bliver set på, om der skal foretages besparelser, men vi har ikke været med til at udskyde nogle investeringer,« siger Peter Helmer Steen, direktør i Nordsøfonden.

»Hvis du ser på den danske sektor, er den gennemsnitlige omkostning for at drive felterne stadig væsentligt under den oliepris, som vi ser nu,« tilføjer han.

Kontrakter og kolde hoveder

Morten Thiessen fra Ingeniørforeningen IDA forklarer, at man endnu ikke har hørt noget om, at de ansatte hos Maersk Oil, Hess og de andre olieselskaber i Nordsøen skulle blive ramt, og at det ikke kommer til afskedigelser blandt de rådgivende ingeniører heller:

»Der er stadig tryk på blandt de rådgivende ingeniører, så medarbejderne bliver flyttet til andre områder,« siger han.

Svend Lykkemark Christensen, direktør i Danoil, tror, at besparelserne i Nordsøen først og fremmest vil komme, når olieselskaberne skal genforhandle kontrakter.

»Det skal nok passe, at signalerne begynder at gå ud nu, men jeg fornemmer ingen panik. Der er ikke den sektor, der ikke har måttet spare de seneste år, og nu er turen komme til oliebranchen. Det er sådan, det er,« siger han.

Hvor store besparelserne på kontrakterne bliver, må variere fra underleverandør til underleverandør, og der skal også tages højde for, at olieprisen forventes at stige igen mod årets udgang:

»Vi er begyndt at se indikatorer på, at olieprisen er ved at tilpasse sig. OPEC er blevet mindre skarpe i tonen her den seneste måned eller to,« siger Jens Nærvig Pedersen, der er olieanalytiker hos Danske Bank.

»Vi forventer, at vi kommer til at ligge på en gennemsnitspris på 66 dollar for året, hvor prisen vil stige op mod 76 dollar i fjerde kvartal.«