Nokia telefoner boykottes i Iran

Mange i Iran boykotter Nokia-mobiltelefoner. Nokia har leveret et overvågningsudstyr til regimet i Teheran, så det kan holde øje med telekommunikation.

Foto: AFP
London: Den finske mobilgigant, Nokia, og det tyske elektronikfirma Siemens er faldet i unåde blandt mange i Iran. Kunder boykotter helt enkelt produkter fra de to selskaber, skriver den britiske avis The Guardian.

Årsagen er, at Nokia og Siemens via et fælles selskab har leveret den såkaldte NSN-teknologi, der gør det muligt at overvåge mobilkommunikation. Den omdiskuterede teknologi kom i centrum under de ugelange demonstrationer mod resultatet af præsidentvalget i Iran. Her opdagede mange demonstranter og journalister, at myndighederne havde informationer om deres sms og telefonsamtaler.

Ifølge The Guardian er salget af Nokiaprodukter halveret i Teheran, og mange sælgere har fjernet Nokias mobiltelefoner fra sortimentet på grund af firmaets dårlige rygte. På internettet cirkulerer der også opfordringer til at boykotte Nokia på grund af hændelserne i Iran.

Nokia forsvare sig med, at Nokia og NSN er to selvstændige virksomheder. NSN er blevet kritiseret for at have solgt sin teknologi til Iran, hvor myndighederne er kendt for at overtræde menneskerettighederne.

/ritzau/