Ni danske storinvestorer er klar til krig mod OW Bunker

ATP og PFA samler en række store investorer til en undersøgelse af det dramatiske kollaps i OW Bunker. De overvejer at rejse erstatningskrav.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu toner en række toneangivende danske pensionskasser rent flag: Skandalen i OW Bunker skal undersøges til bunds.

Det drejer sig om ATP, PFA, AP Pension, DIP, Industriens Pension, JØP, Maj Invest, PensionDanmark og SEB, der nu højst atypisk gør fælles front mod et selskab og rådgiverne bag børsprocessen.

Gruppen på de ni investorer vil have undersøgt, om der kan rejses sager ved domstolene for at få dækket nogle af tabene ved konkursen i OW Bunker, som står som en af de største erhvervsskandaler herhjemme. De ni store pensionskasser og kapitalforvaltere er fundet sammen i et opsigtsvækkende konsortium for at få placeret et ansvar.

De ni har hyret advokatfirmaet Accura som sammen med Bruun & Hjejle og revisionsfirmaet EY skal gennemføre en tilbundsgående undersøgelse.

I undersøgelsen vil de fortørnede investorer blandt andet fokusere på fejl og mangler ved det over 200 sider lange børsprospekt, som blev udarbejdet i forbindelse med børsintroduktionen af OW Bunker i marts i år, samt ansvar i forbindelse med udbuddet og salget af aktier i OW Bunker. Derudover vil det blive undersøgt, hvordan ledelsesansvaret i forbindelse med driften af OW Bunker i perioden fra børsnoteringen indtil konkursen blev forvaltet.

Det betyder, at bankerne Morgan Stanley, Nordea, Carnegie og ABG Sundal Collier bliver genstand for undersøgelsen. De var alle banker involveret i børsprocessen. Også de store advokatfirmaer Plesner og Kromann Reumert, der rådgav i forbindelse med børsprocessen, må formodes at blive en del af undersøgelsen. Og det samme gælder Deloitte, der er revisor for selskab, og som har revideret de regnskaber, der har lagt til grund for børsmaterialet.

Desuden må de formodes, at Altor - kapitalfonden der solgte aktier og tjente cirka 2,7 milliarder kroner på børsnoteringen af OW Bunker - skal kigges efter i sømmene af Accura, Bruun & Hjejle og EY på vegne af de fortørnede danske investorer.

I en pressemeddelelse understreger de ni investorer, at undersøgelsen skal give dem et beslutningsgrundlag i form af en juridisk vurdering af mulighederne for at få placeret et ansvar og få økonomisk kompensation. På baggrund af undersøgelsen vil de deltagende institutionelle investorer hver især tage stilling til det videre forløb, oplyses det.