Amerikanske investorer foran omfattende retsopgør mod OW Bunker

En stor gruppe amerikanske investorer arbejder tæt sammen i et konsortium for at ramme de ansvarlige for det dramatiske kollaps i OW Bunker. Investorerne har hyret et stort københavnsk advokat­kontor til at stå for at sagsøge banker, ledelse og kapital­fonden Altor, erfarer Berlingske.

Gruppen af internationale investorer, hvoraf de fleste er fra USA, har i hemmelighed hyret det københavnske advokatfirma Lett til at stå for søgsmålene mod toppen af OW Bunker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe på flere end ti internationale storinvestorer hvæsser knivene i det, der hastigt udvikler sig til en af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler. Ifølge Berlingskes oplysninger vil storinvestorerne efter amerikansk forbillede anvende i Danmark uhørte og vidtgående metoder og er klar til at sagsøge alle, der kan have et ansvar for OW Bunkers kollaps.

Gruppen af internationale investorer, hvoraf de fleste er fra USA, har i hemmelighed hyret det københavnske advokatfirma Lett til at stå for søgsmålene, der er på vej, erfarer Berlingske fra flere kilder.

Investorerne er rasende over den store nedtur og de gigantiske tab i OW Bunker, som indtraf blot syv måneder efter, at oliehandelsselskabet blev børsnoteret. Det falder dem især for brystet, at der i selskabet var så stor en grad af spekulation, samt at topledelsen i OW Bunker flere gange lige inden konkursen forsikrede dem om, at der var styr på butikken, og at der ikke ville komme flere tab på risikostyringen.

Men det kom der. Og nu lugter investorerne blod.

Ifølge Berlingskes oplysninger planlægger investorgruppen sammen med Lett at gå uvant hårdt til værks i sagen.

»Det er store enkeltinvestorer, der har fundet sammen, og de vil ikke vente på lange redegørelser fra politiet og andre, før de går i gang – de gør sig klar til at gå selv. Gruppen udgøres især af amerikanske investorer, og det er en del af deres dna, at de er klar til at sagsøge folk for et godt ord,« siger en central kilde med kendskab til de internationale investorers planer.

Jagt på rige investorer

For de internationale investorer er sagen så grov, at de ikke bare overvejer at gå efter OW-ledelsen, kapitalfonden Altor, bankerne og revisoren Deloitte.

Berlingske erfarer, at de nøje overvejer at gå efter de pensionskasser, der som investorer i Altor virkelig har tjent penge på den fatale børsintroduktion af OW Bunker. Altor kunne putte ca. 3,2 milliarder kroner i kassen efter børsnoteringen af OW Bunker i slutningen af marts i år. Og de penge er sidenhen – helt i tråd med den almindelige struktur i kapitalfonde – kanaliseret tilbage til de pensionskasser og andre investorer, der i sin tid investerede i Altor.

»Blandt gruppen af internationale investorer tales der meget om det, som advokaterne kalder ansvarsgennembrud gennem juridiske skaller. Det handler om, at man ikke lader sig stoppe af, at en kapitalfond har en fondsstruktur bagved, som kapitalfondens investorer har investeret i, men er klar til at forsøge at bryde igennem til dem, der ultimativt har tjent pengene på OW Bunker. Dette er meget mere kendt i udlandet, men i Danmark er det helt uhørt,« siger kilden.

Blandt investorerne i Altors Fond II, der ultimativt kan blive ramt af de amerikanske investorers vrede, er blandt andre PensionDanmark og SEB Pension. Og her opstår en interessant problemstilling:

PensionDanmark er nemlig ifølge eget udsagn selv klar til at sagsøge i OW Bunker-sagen i ledtog med gruppen af store danske investorer anført af ATP og PFA. Men med et meget vidtgående søgsmål fra de internationale investorer risikerer PensionDanmark altså selv at blive ramt af et søgsmål i sagen. PensionDanmark vil ikke kommentere sagen. Berlingske erfarer, at der blandt de, der har investeret i Altors Fond II, også er bekymring for, at de kan blive ramt juridisk og økonomisk af stævninger i kølvandet på OW Bunker-skandalen.

»Det er noget, som har været gennem de juridiske afdelinger hos investorerne i Altors Fond II. De har undersøgt, om der er en risiko for, at de penge, som blev distribueret fra børsnoteringen, kan blive kaldt tilbage,« siger en anden central kilde med kendskab til sagen.

»Det vil være højst usædvanligt«

Ifølge kapitalfondseksperten Robert Spliid er der ingen fortilfælde i Europa, hvor investorerne bag en kapitalfond bliver sagsøgt, fordi de har tjent penge på en virksomhed.

»Det vil være højst usædvanligt, hvis de gør krav gældende på denne måde. Jeg har aldrig hørt om det i Europa, men det er muligt, at det kan være sket i USA,« siger Robert Spliid.

Det kan blive vanskeligt for de forurettede udenlandske investorer at få fat i pengene, der er tjent på Altors ejerskab af OW Bunker, vurderer kapitalfondseksperten.

»Den ret, der gælder for kapitalfonde, er en blanding af dansk ret, og den ret, der gælder dér, hvor kapitalfonden er registreret. Typisk er kapitalfondene i lande med en lovgivning, der i meget høj grad beskytter investorerne bag,« siger Spliid.

En anden mulighed, som investorerne har anvendt i USA, er at forsøge at ødelægge en kapitalfonds muligheder for at rejse penge og drive forretning. Der sker ved at forsøge at skade fondens image.

»En metode, som er blevet brugt i USA, er at sværte modparten til og forsøge at ødelægge deres ry. Det har vist sig at være effektivt og kan potentielt være skadeligt for Altor,« siger en kilde.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, har belgiske Deminor, som tidligere har samlet vrede aktionærer i sager mod Pandora og Vestas, udvist interesse for OW Bunker-sagen, men er ikke med i denne omgang.

Bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen vil ikke kommentere mulige søgsmål. Heller ikke næstformand og Altor-partner Søren Johansen ønsker at udtale sig.

LÆS MERE