Netværk og talent på tværs af Atlanten

Virksomheder og iværksættere verden over valfarter til USA. Ifølge Realm og Lemonsqueeze er der gevinster at hente i dollarens land.

Virksomheder og iværksættere verden over valfarter til USA. Ifølge Realm og Lemonsqueeze er der gevinster at hente i dollarens land. Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Silicon Valley eller Silicon Alley – San Francisco eller New York. Begge byer lokker iværksættere og virksomheder til fra hele verden. Og selv om blandt andet den nordiske startup-scene i disse dage farer fremad, er der stadig meget at hente i mulighedernes land.

Det forklarer Mik Stroyberg fra Lemonsqueeze, der hjælper danske virksomheder med at få fodfæste på amerikansk jord, og som selv har hovedsæde i New York.

»I USA får du et større marked. Der er adgang til en stor, købedygtig gruppe mennesker med samme sprog og valuta. Kan du klare dig, er det en validering af din virksomhed, og USA er et fantastisk springbræt til alle verdenshjørner,« siger Mik Stroyberg.

Han forklarer, at turen over Atlanten samtidig kan åbne døre for amerikanske investorer, der ofte har store beløb i pengeposen, men helst investerer i virksomheder med amerikanske kunder og adresse. Om der er tale om øst- eller vestkyst er ikke længere så vigtigt.

»Flere virksomheder bliver i dag født globale. Mens amerikanerne for tre-fem år siden kiggede mod Asien og Europa, når de skulle ekspandere, ville en iværksætter på Christianshavn med samme produkt måske kigge mod Fyn og Jylland,« siger Mik Stroy­berg og tilføjer:

»Men i takt med, at mere er blevet muligt, har specielt danskerne åbnet skyklapperne og er begyndt at se bredere. Især for tech-virksomheder kan det være næsten lige så let, og i enkelte tilfælde lettere, at starte på et amerikansk marked i stedet for at give sig i kast med det danske.«

En af de succesfulde danske virksomheder, der er flyttet til USA, er Realm, som udvikler databaser til smartphone-apps.

Efter et visumbetinget eksil i København vendte virksomheden for et par år siden tilbage til San Francisco, hvor ideen oprindeligt blev virkeliggjort i den prominente amerikanske inkubator Y Combinator.

Optagelsen i programmet gav både et indskud på 150.000 dollar og adgang til et stort netværk. Dørene blev åbnet hos alt fra investorer til vicedirektøren hos Facebook, og netop netværket i USA betyder meget for folkene bag Realm.

»Der er et utroligt sammenhold herovre. Både folk og firmaer er utroligt åbne, og selv vores potentielle konkurrenter har givet os gode råd med på vejen,« siger administrerende direktør og medstifter Alexander Stigsen.

Med en vedvarende vækstkurve har de to Realm-stifteres sightseeing i den amerikanske solskinsstat mest bestået af besøg hos nogle af verdens førende tech-koncerner og blandt forsamlinger af talent- og håbefulde lykkeriddere.

»Det er bare her, det sker. De er lige lidt længere foran, når det kommer til mobile apps. Der er større firmaer at arbejde sammen med, bedre adgang til rigtig god kapital, og så er talentpuljen alt andet lige større end i Danmark,« siger driftschef og medstifter Bjarne Christiansen.

Begge stiftere mener dog, at det »rumler« i Danmark. Der sker noget på startup-scenen, og ifølge Bjarne Christiansen er det derfor oplagt at trække på styrkerne fra begge sider af Atlanten.

Selv om antallet af talenter i USA er større, er det blandt andet stadig lettere at få fat i de bedste af dem i Danmark. Her er der endnu ikke samme rift om dem som i San Franciscos teknologiske mekka, hvor giganter som Apple, Google og Facebook lokker – blot en bustur væk.

Artiklerne blev udarbejdet i forbindelse med en pressetur til San Francisco, arrangeret og betalt af British Airways.