Dansk startup polstret før svensk børsnotering

Interessen for danske Ivisys har været stor forud for noteringen på den svenske minibørs First North. Investorer er klar til at hælde 20 mio. svenske kroner i konceptet, der handler om automatisk kvalitetskontrol.

Jakob Kesje, der er administrerende direktør og medstifter af Ivisys, som har opfundet en maskine, der gør sig i automatisk kvalitetskontrol, kan sige goddag til 435 nye aktionærer. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomheden ´’ administrerende direktør, Jakob Kesje, er en glad forretningsmand – og en forventningsfuld én af slagsen. Mandag får han nemlig lov til at ringe med åbningsklokken på den svenske børs.

Klokken kommer ikke bare til at indvarsle, at Ivisys-aktien nu kan handles på den svenske minibørs First North.

Tonerne fortæller også historien om en dansk teknologibaseret iværksættervirksomhed, som ikke bare har fået de knap ti millioner kroner, der skal til at kickstarte et potentielt nyt erhvervseventyr. Den har også fået lovning på endnu flere millioner.

Jakob Kesje, der også er medstifter af Ivisys, kalder den interesse, han er blevet mødt af forud for noteringen, for »overvældende«. Han er ovenud tilfreds med den feedback, han har oplevet i noteringsfasen, og han er glad for, at virksomheden har satset på minibørsen som vej til frisk kapital.

»Vi har oplevet en utroligt stor interesse for vores koncept. Det virker som om, der både i Danmark og Sverige er interesse for at investere i startups lige nu. Valget af First North i Sverige har været helt rigtige,« siger han og tilføjer:

»For os er det en fantastisk mulighed for at kunne realisere nogle af de ambitioner, vi har for firmaet, og nå nogle af de milepæle, vi har sat op. Det ville vi ikke have på samme måde, hvis vi var gået til venturefondene eller seed-investorere.«

Ivisys gør sig i automatiseret kvalitetskontrol af produkter, der triller af et produktionssamlebånd. Det via kameraer og avanceret software. Systemet er blandt andet målrettet bilindustrien. Virksomheden er etableret i 2013, hører hjemme i Hvidovre og har i dag otte ansatte. Det højteknologiske produkt udgør en trend i produktionsorienterede virksomheder, der forsøger at øge automatiseringen og dermed mindske eksempelvis manuel kvalitetskontrol.

Og at Ivisys ikke er alene om at se den trend, står klart for Jakob Kesje. Europæiske virksomheder vil gerne producere tæt på hjemmemarkedet, hvis udgifterne kan bringes ned.

»Tilbagemeldingerne fra investorerne er, at det er et felt, der er meget oppe i tiden. Derudover er det et kæmpestort marked, og det vokser. Automatiseret kvalitetskontrol er noget, der er stor interesse for,« siger han.

Da Ivisys’ produkt er målrettet industrivirksomheder med produktion har det været et naturligt valg at se på industrilandet Sverige som et muligt sted at rejse penge. Men det er ikke den eneste årsag til, at den danskforankrede virksomhed har valgt at se »hinsidan«.

»Vi ville sådan set gerne have valgt den danske First North, men herhjemme findes der altså ikke det samme økosystem, som eksisterer i Sverige, hvor der er en bred og aktiv investorskare. Derudover er en af de væsentlige barrierer, at det koster for meget at børsnotere et lille firma i Danmark. I Sverige har rådgivningsfirmaer billige pakkeløsninger – det har man ikke herhjemme,« siger Jakob Kesje.

Der bliver åbnet med handlen af Ivisys-aktien mandag. I svenske kroner og øre har virksomheden allerede nu sikret sig 12,2 mio. kroner (9,85 mio. danske kroner) samt optioner på yderligere 7,8 millioner kroner (6,3 mio. danske kroner) om et år. Pengene skal bruges til at leve op til et løfte til investorerne, som virksomhedens direktør ikke er bange for at kalde »ambitiøst«.

»Vi har et færdigudviklet produkt, der er klar til salg, men vi har ikke den store omsætning. Nu har vi styr på finansieringen, og derfor kan vi fokusere på at få virksomheden til at vækste. Vi kan ansætte personale til at fokusere på at få gang i det salg, som skal sørge for, at vi kan leve op til det løfte, vi har givet aktionærerne – nemlig at vi kan nå »break even« i 2016,« siger han.

Det er ikke ofte, der dukker mindre danske virksomheder op på minibørserne. I Danmark har minibørserne levet et meget stille liv under finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise. Lidt bedre er det dog gået i Sverige, hvor der er en helt anden tradition for at sætte sparepenge i aktier i mindre virksomheder og startups.

Jakob Kesje forklarer, at han har set på andre veje til kapital end via den svenske børs, som det nu er endt med for Ivisys.

Der er efterhånden kommet danske venturekroner på bordet i startup-miljøet, men Ivisys’ industrielle produkt har i direktørens optik i sig selv udgjort en udfordring for virksomheden.

»Vi har et færdigt produkt, men vi har ikke en omsætning. Min oplevelse er, at hvis du går til en venturefond, så vil de sige, at de gerne vil investere i firmaer med millionomsætning. Business angels (risikovillige privatinvestorer, red.) vil måske gerne være med, men de vil have en for stor del af ejerskabet. Virksomheder som vores har det svært i det klassiske venturelandskab,« siger Jakob Kesje og tilføjer:

»First North henvender sig til dem, der har en relativ lang periode til at de får omsætning. Derfor passer vi godt ind her. Det kan man også se ved, at vi blev voldsomt overtegnede på den del af aktierne, der var tilgængelige for offentligheden. Nu står vi med intet mindre end 435 nye aktionærer. Minibørsen har vist sig at være en fantastisk mulighed for os.«