Narkobaroner sælger falske lægemidler

Der er flere penge at hente i forfalsket medicin end narko, og det får organiserede kriminelle til at flytte fra handel med narko til handel med forfalsket medicin.

Investerer man 1.000 dollar i produktion af narkotika, får man 3.000 dollar tilbage. Investerer man 1.000 dollar i et forfalsket lægemiddel, får man hele 30.000 dollar tilbage. Derfor går organiserede narko-kriminelle over til at handle med falske lægemidler.

Det var den klare besked, Jeffrey Gren, der er direktør for det amerikanske Office of Health and Consumer Goods i U.S. Department of Commerce, gav på den farmaceutiske verdenskongres FIP i Beijing for nylig.

”Eksperterne er ikke i tvivl om, at forfalskning af medicin er særdeles attraktiv for svindlere – både for de meget organiserede svindelforetagender og svindlere i mindre målestok. Fremstilling af forfalsket medicin er blevet ekstremt profitabelt,” konkluderer fagbladet Pharma, der var med på kongressen. Pharma udgives af farmaceuternes fagforbund Pharma Danmark.

Narkohandlernes skift til handel med forfalsket medicin skyldes ud over den lukrative fortjeneste også, at straffen for at producere falske lægemidler er langt mindre skrap ens straffen for at producere narko.

”I de fleste lande betragtes forfalskning af lægemidler som en sag om brud på lovgivningen omkring mærkevarer. Det er altså på niveau med forfalskning af Gucci-håndtasker,” skriver Pharma.

Forfalskning af lægemidler er imidlertid ikke et mærkevareproblem, men et sundhedsproblem, idet de falske lægemidler i sin værste konsekvens kan betyde dødsfald, mener WHO.

Danmark bør være mere bekymret
Omsætningen af forfalsket medicin ventes at være at udgøre 75 milliarder dollar om året i 2010. Problemet er størst i de mindre udviklede lande, mens man regner med, at forekomsten er under en procent i de vestlige velstående lande med stærke kontrolsystemer.

Dog sker der et stigende salg af forfalsket medicin over internettet – også i Danmark, og danskerne burde måske være mere bekymrede end de er, siger Jane Niccholson, der er præsident for European Industrial Pharmacists’ Group (EIPG), til Pharma.

Hun påpeger blandt andet, at forfalsket medicin er et kæmpe problem i Rusland og, at de gamle østlande i udkanten af Europa kan gøre vesten åben ”som en ladeport” overfor falske lægemidler.

”Der findes grossister, som handler mellem Rusland og de gamle østlande, som nu er en del af det europæiske fællesskab. Det gør Europa sårbar, og jeg tror, at det er fra dette område, at forfalsket medicin vil trænge ind i Europa,” siger Jane Nicholson til Pharma.

Lægemiddelstyrelsen mener, at den danske distributionskæde er sikker, ifølge Pharma, men Jane Nicholson siger:

”Men den danske kæde er ikke mere sikker end andre europæiske landes. De danske myndigheder brude nok være mere bekymrede, end de åbenbart er.”