Mistilliden til Volkswagen når nye højder

Efter at de amerikanske miljømyndigheder har fundet snyd i endnu flere VW-biler, er de tyske myndigheder på trapperne med deres egen undersøgelse. Forbrugerrådet mener, at de danske myndigheder skal bede VW om en forklaring.

Spritnye biler så langt øjet rækker står linet op ved Porsches fabrik i østtyske Leipzig. Det er nu kommet frem, at det ikke blot er VWs egne biler, men også søstermærker som Porsche Cayenne, der er blevet udstyret med software, der er beregnet til at snyde myndighedernes test. Foto: Jan Woitas/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slemt at blive taget i at snyde. Det er værre, når det så ikke er det hele, der bliver opdaget. Så lyver man måske lidt, når man bliver spurgt, om der mon er mere. Det er der ikke, bedyrer man, men det er der, og så kan man gå dér og svede, mens man venter på at blive afsløret endnu engang.

Måske er det sådan, man har haft det i VW-hovedkvarteret i Wolfsburg. Men nu kommer tingene for en dag. Mandag afslørede USAs og Canadas miljømyndigheder fup med nye typer bilmotorer i USA. Og i Tyskland er man meget snart klar til at fortælle, om der også er snydt med biler solgt på det tyske marked.

Hvis de tyske myndigheder finder det samme som amerikanerne, så har VW fået et rigtigt stort problem oven i det, koncernen allerede har.

Den tyske trafikstyrelse, Kraftfahrtsbundesamt i Flensborg, er ved at lægge sidste hånd på sin egen undersøgelse af en række dieselbiler. Og man tester også de nye biler, som amerikanerne har fundet snyd med.

»Vi tester også disse biler, ja, og vi tester ikke kun biler fra VW-koncernen, men biler fra forskellige producenter, indenlandske og udenlandske, og med forskellige motor­typer,« fortæller Stephan Immen, pressemedarbejder hos Kraftfahrtsbundesamt, som dog ikke kan sige, hvornår man er klar med et resultat.

Midt i oktober fortalte den tyske trafikminister, Alexander Dobrindt (CSU), at undersøgelserne ville vare et par uger endnu, så deadline nærmer sig under alle omstændigheder.

Bilerne bliver testet rundt om i Tyskland, både på rullefelt og ude på vejene. De tyske test sker ikke i et direkte samarbejde med amerikanerne, men de amerikanske myndigheder er blevet inviteret til at høre nærmere om de tekniske detaljer.

VW-koncernen benægter aldeles, at der er snydesoftware i de nye biltyper, som amerikanerne har fundet problemer med. Men både USAs og Canadas miljømyndigheder er sikre i deres sag.

EPA, USAs føderale miljøstyrelse, de canadiske statslige miljømyndigheder samt ARB, den californiske miljømyndighed, har siden september testet forskellige VW-biler, og de når frem til samme resultat:

Når bilerne kommer op på rullefeltet i laboratoriet, opfører de sig nøjagtigt lige som de biler, som VW i september indrømmede, at man havde snydt med.

Bilerne »udviser samme type emissionsadfærd som dem, hvori VW har indrømmet, at der findes manipulationsanordninger«, skriver ARB i et brev til VW-koncernen. EPA giver os lidt flere detaljer:

»Nøjagtigt ét sekund efter afslutning af de indledende faser i standardtesten ændrer bilen omgående et antal parametre, som øger NOx-udledningen og angiver i softwaren, at den er på vej til »normalindstillingen«, hvor NOx-udledningerne stiger til op til ni gange EPAs krav,« forklarer EPA i en pressemeddelelse.

Forbrugerrådet Tænk kræver handling af de danske myndigheder oven på de nye afsløringer fra USA.

»Jeg vil opfordre de danske myndigheder til med det samme at få en forklaring fra VW om, hvilke biler det drejer sig om i Danmark,« siger rådets direktør, Lars Pram.

»Hvis det er tilfældet, at endnu flere biler er omfattet, så synes jeg, at VW har et meget alvorligt forklaringsproblem. Jeg sidder tilbage med spørgsmålet om, hvorvidt man egentlig kan regne med de oplysninger, som VW giver. Jeg havde en forventning om, at VW ville komme med de her oplysninger fra begyndelsen, og jeg synes ikke, det er kønt med drypvise oplysninger i så alvorlig en skandale,« siger han.

FDM er også ved at miste tilliden til VW.

»Det øger ikke deres troværdighed – for at sige det diplomatisk,« siger Per Alkestrup, som er afdelingschef for rådgivning hos FDM.

»VW skriver pænt i aviser og pressemeddelelser om, at de vil prøve at genvinde troværdigheden, så det er meget uheldigt for dem, at der kommer mere. Det er bestemt ikke det, der skal til. Men det kommer desværre ikke helt bag på os forstået på den måde, at vi jo hele tiden har vidst, at den komponent, man har brugt til at gennemføre svindlen med, også er brugt på andre modeller.«

Antalsmæssigt er det ikke nogen stor ekstraafsløring, de amerikanske miljømyndigheder er kommet med. De nye problembiler er nogle luksusmodeller fra den øverste ende af VW-koncernens produktprogram, herunder Porsche Cayenne og Audi A8. Dem kører der ikke mere end cirka 10.000 af i USA, et beskedent tal i forhold til de 482.000 biler, som de første afsløringer omfattede.

Nej, problemet er ikke de 10.000 biler i USA. Det store problem er, at der overhovedet er nogen. VW blev bedt om at gøre rent bord i september, og VWs ledelse hævdede, at den havde gjort rent bord. Det havde den så ikke.