Milliardbøde til IT-gigant for svindel

Største bøde nogen sinde for overtrædelse af ophavsretsloven i kulørt opgør mellem to af de helt store.

Oracle-medstifter og topchef Larry Ellison går gennem sikkerhedskontrollen ved domstolen i Oakland, hvor en jury snart efter tilkendte ham en erstatning på over syv milliarder kroner. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste den tyske softwaregigant SAP over syv milliarder kroner ulovligt at have hentet mange tusinde kopier af konkurrenten Oracles software for at undgå at betale til Oracle og for at stjæle selskabets kunder. Det har en domstol i den amerikanske delstat Californien afgjort. SAP, der er verdens største leverandør af software til styring af virksomheder, skal af med 1,3 milliarder dollars i en sag, som Oracle anlagde i 2007.

Hidtil hårdeste straf

Det er den hidtil hårdeste straf for krænkelse af ophavsretten. SAP har erkendt den ulovlige kopiering af software og manualer via det nu lukkede datterselskab TomorrowNow men har understreget, at tyveriet ikke forårsagede megen skade. Oracles topchef, den karimatiske Larry Ellison, som er USAs tredjerigeste mand, vidnede selv i retten og forklarede, at Oracle har lidt tab for milliarder. Det, mente SAP, var overdreget og ville ikke vedstå at betale mere end 41 millioner dollars.

Rigmand brugte retssag til hån

Den otte mand store jury troede mest på Larry Ellison. Han har samtidig brugt retssagen til at håne konkurrenten Hewlett-Packards nye topchef, Léo Apotheker. Apotheker var nemlig topchef hos SAP, da hele misèren fandt sted, men tiltrådte for nylig hos HP, der netop havde fyret Mark V. Hurd efter en sexskandale. Larry Ellison ansatte straks efter vennen Mark V. Hurd og gjorde ham til vicekoncernchef, hvilket fik HP til at fare i flint og true med retssag. »Vi er naturligvis rystet over udfaldet,« sagde SAPs talsmand, Bill Wohl, efter dommen. SAP overvejer nu, hvad der skal ske.

Professor: Dramatisk skærpelse

»Det er ret dramatisk,« siger professor i teknologiret Robert P. Merges fra University of California i Berkeley til New York Times.


Han kalder det et meget klart budskab om, at den slags overtrædelser skal tages alvorligt. Afgørelsen kommer på et tidspunkt, hvor andre store teknologivirksomheder som Apple, Google og Motorola har anlagt stribevis af retssager mod hinanden og mod andre konkurrenter for netop krænkelser af ophavsretten.