Massivt oprør ulmer i Arla

Torsdag aften samles flere hundrede mælkeproducenter til et møde i Sønderjylland, der kan blive et historisk tilbageslag for Arla Foods og reelt er et opgør mellem andelstanke og rå markedskraft.

Onsdag morgen samles bestyrelsen for at komme med et udspil, der måske kan dæmpe oprøret ved at love højere priser til leverandørerne, skriver Børsen.

Mælkepriserne er stærkt stigende på verdensmarkedet, men det er ikke slået igennem på Arlas afregning, så en lang række andelshavere overvejer nu at søge nye græsgange.

"Der er en enorm interesse for at høre mere om mulighederne for at træde ud af Arla og eksportere selv," siger formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM) Peder Mouritsen til Børsen.

De første landmænd er allerede brudt ud af Arla og har dannet selskabet Danish Dairy, der netop hra fået grønt lys fra myndighederne til at eksportere direkte til Tyskland.

Arla udsender en pressemeddelelse kl. 13.30 onsdag, hvor selskabet kommer med sine kommentarer til oprøret fra andelshaverne og en meddelelse om de nye mælkepriser, skriver Børsen.

Landsforeningen af danske Mælkeproducenter mener, at Arla bør hæve mælkeafregningen med mindst 25 øre pr. liter, skriver Jyllands-Posten. Det svarer til en ekstra årlig udbetaling på 1,55 milliarder kroner.

"Hvis de kun hæver afregningen med fem til ti øre pr. liter, sender de et katastrofalt signal om, at de slet ikke kan konkurrere med de tyske mejerier. Det vil utvivlsomt få mange andelshavere til at melde sig ud af selskabet i løbet af august," siger Peder Mouritsen, der er formand i landsforeningen, til Jyllands-Posten.

I branchen går der i disse dage rygter om, at danske landmænd er blevet kontaktet af tyske mejerier, der tilbyder et års kontrakter med en afregning på tre kroner pr. liter. Det er 70 til 80 øre mere pr. liter end Arla tilbyder.

Kilde: Børsen/Jyllands-Posten