Mafiaen scorer milliarder på grøn energi

Kriminelle grupper i Italien investerer i stort omfang i solceller og vindmøller. Flere danske selskaber investerer i samme marked, og faren for mafia-indblanding er overhængende, advarer eksperter.

Solcelleparker og vindmølleprojekter i Italien er blevet et mål for mafiaen til brug for hvidvaskning af penge tjent på kriminalitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO GAROFALO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilen er midnatsblå og af mærket BMW. Inde i den sidder en forretningsmand og en ældre herre. Den ældre herre er leder af en gren af den italienske mafia, og han lytter interesseret. Investeringer i solceller og vindmøller kan nemlig bruges til at hvidvaske store summer sorte penge sågar med støtte fra den italienske stat.

»Uncle Vincenzo,« siger forretningsmanden Angelo Salvatore rettet til den 79-årige mafiaboss Vincenzo Funari. Og ifølge en optagelse af deres samtale fortsætter Salvatore: »Af kærlighed til vores sønner, så er vedvarende energi vigtigt ... Det er et forretningsområde, vi kan leve af.«

Scenen – der stammer fra Washington Post – kunne meget vel indgå i Hollywood-produktionen The Godfather fra 1972. Men hvor Marlon Brando i rollen som Don Vito Corleone tjener sine penge på narkohandel og afpresning, så kunne han i dag udvide forretningen med investeringer i solceller og vindmøller.

En større politirazzia tidligere på året gav et indtryk af mafiaens infiltrering af den vedvarende energi. 46 vind- og solselskaber, 66 bankkonti, lejligheder, villaer og hurtige biler til en samlet værdi af over ni mia. kroner beslaglagde politiet fra italieneren Vito Nicastri – også kendt som »Lord of the Wind«. Og det er ikke engang første gang, Nicastri er i politiets søgelys. Tilbage i 2010 blev han også undersøgt for hvidvask af mafiapenge gennem vindmølleparker.

I dette marked opererer en række danske selskaber. De har – ligesom mafiaen – set en god forretning i at købe sol- og vindparker og indkassere høj statsstøtte til vedvarende energi betalt af de italienske elforbrugere de næste 20 år. Her er mange penge at tjene, men risikoen er stor. Derfor har nogle danske investorer døbt det italienske solmarked »Cowboyland«.

Mafiaen investerer i grøn energi af flere grunde. De tjener milliarder af euro på røverier, våbenhandel, afpresning, smugling af mennesker, mord, hårde stoffer, farligt affald, hvidvask, korruption og prostitution. Men mange af pengene er sorte, og traditionelle investeringsobjekter som boligmarkedet er kollapset under krisen. Derfor er det politiske fokus på grøn energi og de mange støttekroner, der følger med, er en kærkommen mulighed for de organiseret kriminelle.

Det er noget, »vi kan leve af«, som forretningsmanden Salvatore siger til mafiabossen Funari på politioptagelsen.

Problematikken blev for nylig rammet ind i en rapport fra den europæiske politiorganisation Europol.

»Der forekommer et stigende antal rapporteringer om organiserede italienske kriminelle, som engagerer sig i markedet for såkaldt alternativ eller grøn energi [...] Udover effektivt at udnytte miljøvenlige incitamenter for at opnå profit, så skaber investeringerne også mulighed for at hvidvaske penge fra kriminalitet,« står der blandt andet i rapporten.

Mafiaen er koncentreret i forskellige grupperinger i det sydlige Italien, og det er også her, der er mest sol og vind. Koblingen mellem mafia og grøn energi er derfor oplagt og faktisk svær at undgå som udenlandsk investor, hvis man spørger Andrea Gilardoni, lektor i økonomi og virksomhedsledelse ved Bocconi Universitet i Milano.

»Udenlandske investorer stiller ofte ikke nok kritiske spørgsmål, fordi de kun ser på de positive muligheder i stedet for risici. Man skal undersøge sine italienske samarbejdspartnere meget grundigt, hvilket både er tids- og ressourcekrævende. Der er ingen nemme løsninger til at undgå korruption for udviklere,« siger han.

På Sicilien står det allerværst til. Ifølge Washington Post er op mod en tredjedel af øens 30 vindparker blevet beslaglagt af myndighederne i lighed med flere solparker – men problemet er langtfra isoleret til fodbolden for enden af den italienske støvle.

De danske selskaber, der udbyder investeringer i solcelleanlæg til privatpersoner, har forskellige syn på det italienske marked. Selskabet Vektor Finans har haft en dårlig oplevelse i Italien og siden koncentreret sig om solprojekter i Tyskland.

»Lande som Spanien og Italien er i krise. Tyskland er stabilt og laver for eksempel ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger adm. direktør Carsten Rise.

Obton, der er landets største udbyder af skattedrevne timandsselskaber i solenergi, er derimod aktiv i Italien. Adm. direktør i Obton, Anders Marcus, anerkender faren for mafiaindblanding, men selskabet tager sine forholdsregler, mener han.

»Bankerne kommer typisk med 70-80 procent af pengene, og de har udelukkende sikkerhed i solcelleanlægget. Derfor er de ekstremt berøringsangste over for, at noget skal gå galt. Samtidig undgår vi fuldstændig projekter i Calabrien, Campanien og Sicilien, hvor risikoen for mafiaindblanding er stor,« siger Anders Marcus.

Otte af Obtons italienske solcelleanlæg ligger dog i Apulien, hvor mafiagrupperingerne Sacra Corona Unita (SCU) og Società Foggiana er involveret i både vindmøller og solceller.

»Utilsigtet dumpning af affald og fusk med offentlige midler – specielt ved alternativ energi – er blandt de voksende markeder, som Società udnytter,« skriver Europol blandt andet i sin seneste rapport om italiensk mafia.

Men Obton har ikke oplevet den slags problemer, understreger Anders Marcus.

»Vi har otte solanlæg i Apulien, og vi har på intet som helst tidspunkt oplevet problemer dernede, hverken med mafia eller korruption. Vi bruger den store bank Intesa, som godkender alle projekter og kender lokalområdet, og det har forskånet os for problemer,« siger Obton-direktøren.

Han fortæller, at Apulien i dag er det største område for solparker i Italien, fordi der er så mange solskinstimer, men at der fremadrettet især vil blive sat solcelleanlæg op på taget af erhvervsbygninger i andre regioner på grund af ændringer i afregningsprisen for strømmen. I det hele taget satser Obton nu mere på Tyskland end Italien, fordi dyrere finansiering i Italien har mindsket forskellen på afkastet ved investeringer i Europas to største solcellemarkeder.

»Generelt er det rigtig svært at få finansiering i Italien. Det kan godt tage et år, og man betaler så meget mere i rente i Italien end i Tyskland, at der ikke længere er den store forskel på afkastet, selv om der er mange flere solskinstimer i Italien. Investorerne efterspørger derfor projekter i Tyskland, og langt de fleste af vores projekter i år og næste år er i Tyskland,« fortæller Anders Marcus.

Sol i Italien er et milliardmarked. Over de seneste seks år har den italienske regering støttet produktionen af sol- og vindenergi med mere end 400 mia. kroner, og hvis det nuværende tempo fortsætter som planlagt, vil de italienske elforbrugere have betalt over 1.200 mia. kroner til grøn energi i 2020. Det er voldsomt for et land, der i forvejen er plaget af finans- og gældskrise, men alternativet er ikke så lige til, fordi statsstøtten indgår i en større økonomisk boble.

Andrea Gilardoni fra Bocconi Universitet forklarer, at solcelleprojekter og vindmølleparker i mange tilfælde er både 60 og 70 procent finansieret af italienske banker. Derfor vil det få store konsekvenser for banksektoren, hvis regeringen begynder at skære i subsidierne til grøn energi.

Samtidig – og måske endnu vigtigere – så har den grønne industri skabt mange tusinde e arbejdspladser i Italien. Håbet er ligesom i Danmark, at det grønne lokomotiv skal drive fremtidig vækst og velstand. Men mafiaens indtog i solceller og vindmøller kaster en mørk skygge over de ædle ønsker.