Leo Pharma-ejer i kæmpe investering: Køber sig ind i prestigefyldt Mærsk-tårn

Med en bevilling på 400 mio. kroner køber fonden bag medicinalselskabet Leo Pharma sig ind på 12. etage i Mærsk Tårnet i København, der er Danmarks nye vartegn for sundhedsforskning. Pengene går til at skabe et internationalt forskningscenter med fokus på hudsygdomme.

Leo Fondet, der ejer medicinalselskabet Leo Pharma, står bag en bevilling på 400 mio. kroner, som finansierer et nyt forskningscenter i Mærsk Tårnet. Foto: Adam Mørk/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet kan inden længe slå dørene op til et nyt topmoderne forskningscenter, der får til opgave at finde bedre og mere effektive behandlinger mod hudsygdomme.

Det nye center, der får til huse på 12. etage i det prestigefylde Mærsk-tårn, bliver til virkelighed, fordi ejeren bag medicinalselskabet Leo Pharma, Leo Fondet, har bevilliget 400 mio. kroner til projektet.

Dermed bliver Leo Fondet den tredje store erhvervsdrivende fond, der kaster sin kærlighed og ikke mindst kapital efter det nye danske vartegn for sundhedsforskning.

Både Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden har tidligere bevilget store millionbeløb til forskningscentre i Mærsk Tårnet. Novo Nordisk Fonden står eksempelvis bag samlede bevillinger på langt over 1,5 mia. kroner til et forskningscenter, der har fokus på sygdomme som diabetes og fedme.

»De store fonde giver universitetet mulighed for at uddanne og forske på et meget højt niveau og afsøge nye muligheder i forskningen, som vi ellers ikke ville kunne. Det er det samarbejde, der gør, at vi kan understøtte den fødekæde, som vi alle sammen gerne vil have,« siger Ulla Wewer, der er dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet

»Jeg så gerne, at det offentlige havde mulighed for at følge mere med, men det er jo en politisk diskussion.«


For blot få år siden fik Københavns Universitet langt de fleste af sine såkaldte eksterne midler til forskning fra det offentlige. I dag har penge fra private danske fonde og erhvervsliv overhalet størrelsen på de midler, som det offentlige stiller til rådighed.

Ifølge tal fra Universiteternes Statistiske Beredskab modtog Københavns Universitet i 2017 godt en mia. kroner fra offentlige kilder til forskningsvirksomhed, mens det økonomiske tilskud fra danske private kilder var knap 54 mio. kroner større.

»Jeg så gerne, at det offentlige havde mulighed for at følge mere med, men det er jo en politisk diskussion. Jeg tror på, at jo stærkere forskning og uddannelse vi har i Danmark, jo bedre står vores samfund i den skærpede internationale konkurrence. Jeg føler, at det, vi bidrager med på universitetet, er et værdiskabende led i fødekæden,« siger Ulla Wewer.

Hun lægger ikke skjul på, at de forskningsområder, som får ekstra fokus, også får det, fordi der er mulighed for at skaffe midlerne. Ulla Wewer peger dog samtidig på, at samarbejdet med eksempelvis erhvervsdrivende fonde er helt afgørende, hvis Danmark skal kunne følge med i det internationale kapløb.

»At løfte barren for den internationale konkurrenceevne og synlighed for Danmark, tror jeg, er det stærkeste strategiske mål, man kan have. Hvis det er målet, er det vigtigt, at vi har nogle meget stærke samarbejder med både danske og internationale fonde, så vi kan få det økonomiske kludetæppe til at hænge sammen så godt som muligt,« siger Ulla Wewer.

Hos Leo Fondet, som står bag bevillingen til det kommende hudforskningscenter i Mærsk Tårnet, er administrerende direktør, Jesper Malind, enig.

Det handler grundlæggende om at skabe den bedst mulige økonomiske ramme til gavn for dansk forskning, lyder det.

»Jeg synes, at der er basis for et virkelig godt offentligt-privat samarbejde på det her område, men det er klart, at det offentlige jo skal fortsætte med at støtte forskning i Danmark, som man også gør i mange andre lande. Når vi kombinerer offentlige og private midler, øger vi muligheden for at skabe betydelige forskningsmæssige resultater,« siger Jesper Mailind.

Om den store milllioninvestering i det nye center på Københavns Universitet, hvor målet er at sætte Danmark på landkortet inden for forskning i hudsygdomme, siger Jesper Mailind:

»Leo Fondet er en af Danmarks største erhvervsdrivende fonde, og vi har en målsætning om at støtte den bedste forskning inden for hud og hudsygdomme. Derfor har vi lavet en tiårig bevilling på 400 mio. kroner, som øger muligheden for at skabe succes inden for det felt. Vi kan tiltrække dygtige forskere og har også en tilstrækkelig lang tidsramme, der giver ro til at skabe forskningsmæssige resultater.«