Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lego-familien Kirk Kristiansen og resten af investorerne i forlystelseskoncernen Merlin Entertainments har grund til at glæde sig. Selskabets første dag på London Stock Exchange er gået over al forventning, og i løbet af dagen har aktierne taget et hop på 7,9 procent.
Merlin Entertainments, der bl.a. ejer Legoland-parkerne og er verdens næststørste forlystelsespark-koncern efter Walt Disney, er hermed blevet værdisat til 30,8 mia. kr. Den stenrige Kirk Kristiansen-familie ejer fortsat knap 30 procent af selskabet, og det har været en ualmindelig god forretning at beholde en del af aktierne efter salget af Legoland-parkerne i 2005.
Tilbage i 2005 solgte det dengang kriseramte Lego de fire Legoland-parker til den store amerikanske kapitalfond Blackstone Group for 2,8 mia. kr. Blackstone valgte at fusionere dem ind i Merlin, som Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi kom til at eje 37 procent af.
Med børsnoteringen af Merlin er Kirkbis ejerandel skrumpet en smule, men Kirkbis adm. direktør, Søren Thorup Sørensen, har for nylig fortalt Berlingske Business, at Kirkbi agter at blive som strategisk aktionær i mange år.
Tilfreds Kirkbi-direktør
Merlins børsnotering har været omgærdet af stor interesse fra internationale investorer, og Kirkbi-direktøren glæder sig over børsdebuten.”Der har været stor efterspørgsel på aktierne i Merlin Entertainments, og vi glæder os over, at Merlin har haft en succesfuld debut på London Stock Exchange i dag,” fastslår Søren Thorup Sørensen fra Kirkbi i en skriftlig kommentar til business.dk.En talsmand fra Blackstone, der efter børsnoteringen ejer 22,6 procent af Merlin, udtrykker ligeledes over for Financial Times stor tilfredshed med selskabets udvikling og børsnotering.
Merlin blev fra begyndelsen prissat i den høje ende af det forventede interval. Da handlen med en mindre del af aktierne begyndte på London Stock Exchange, steg kursen straks og har siden ligget til en stigning på 7-8 procent.Ejer Madame Tussauds og London Eye
Merlin ejer foruden Legoland-parkerne også syv andre temaparker samt voksfigurmuseerne Madame Tussauds og kæmpepariserhjulet London Eye. Derudover står selskabet bag en lang række indendørs attraktioner. Forlystelseskoncernen oplyste i forbindelse med børsnoteringen, at 87,5 procent af aktiesalget var gået til institutionelle investorer, mens private investorer tegnede sig for 12,5 procent.Den store appetit på Merlin-aktier står i kontrast til investorinteressen i begyndelsen af 2010, da Merlin skrinlagde planer om en børsnotering på grund af stor markedsuro. Forlystelseskoncernen valgte i stedet at sælge en aktiepost til kapitafonden CVC, der fortsat ejer 13,1 procent efter dagens børsnotering.
Merlin har i flere år investeret betydelige beløb i forlystelsesparker verden over, og selskabet har en betydelig milliardgæld. Siden opkøbet af Kirkbis fire forlystelsesparker i 2005 har nye Legoland-parker i Florida og Malaysia set dagens lys, og en ny park er på vej i Dubai. Derudover er der også store planer om nye parker i Japan og Sydkorea.
Det er forventningen, at en del af provenuet fra aktiesalget skal bruges på at nedbringe gælden, mens det ligeledes skal sikre, at koncernen er klar til betydelige investeringer og fortsat ekspansion.
Merlins attraktioner havde samlet 54 millioner besøgende sidste år.