Lauritz.com-boss: Vi er klar til næste skridt

Efter knap 20 år med uafbrudt vækst er Lauritz.com klar til næste skridt. En børsnotering eller en større investor er et af flere scenarier, fortæller auktionshusets grundlægger.

Foto: LARS MØLLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vel efterhånden svært at sige Lauritz uden at tilføje et lille .com i samme sætning.

Allerede tilbage ved årtusindskiftet, hvor danskerne fortsat bevægede sig forsigtigt og tvivlende rundt i internettets begrænsede univers, stod Lauritz.com klar med deres bud på et digitalt auktionshus. Selskabet blev født med digitaliseringen, og man har sejret sammen med den. Omsætningen er vokset fra 20 millioner om året i de indledende år til at krydse den mytiske milliard i seneste tilgængelige regnskab.

Torsdag erklærer selskabets stifter, Bengt Sundström, sig parat til at vokse yderligere, og til den øvelse er der brug for flere midler. En børsnotering er en af flere scenarier, der optræder på tegnebrættet.

»Vi har lige startet processen, og alle muligheder er åbne. Vi har ikke lagt os fast på noget,« siger Bengt Sundstrøm.

Det er et konkret ønske om at komme ind på auktionsmarkedet i lande som England og Tyskland, der har skærpet behovet for midler.

»Vi har nogle spændende muligheder ude i den store verden, og til det har vi brug for midler. Det kan være en børsnotering, en kapitalfond eller institutionel investor. Vi er åbne for alt,« lyder det fra Bengt Sundström.

Udmeldingen ligner umiddelbart den største strategiske satsning fra firmaet, siden man i 2014 købte Stockholms Auktionsverk, verden største auktionshus. Og succesen med det køb er da også en årsagerne til, at man nu er parate til næste skridt, siger Bengt Sundström.

»I et år har vi drevet det og fået afledt synergier fra det. Lokalt har de firedoblet deres omsætning, det har været en god proces, som vi er lykkedes med, og nu har vi fået flere muligheder ude i den store verden, blandt andet i England, og det har vi brug for penge til,« siger Bengt Sundström, der også nævner det tyske marked som interessant.

»Vi vil fortsætte med at vokse, det er det vigtigste,« siger han.

Såfremt det skulle ende med en børsnotering, har man endnu ikke lagt sig fast på nogens specifik børs, men Bengt Sundström gentager mantraet om, at man »er åben for alle muligheder«.

I løbet af de sidste 15 år er det lykkedes onlinesiden at vokse sig til Nordens største auktionshus og består af 26 huse i Danmark (13), Sverige (8), Tyskland (3), Norge (1) og Belgien (1). I 2015 lykkedes det i løbet af de første ni måneder at hæve omsætningen med 71 pct. til 154 millioner kroner.

Et samlet regnskab for 2015 er endnu ikke offentliggjort, men ved udgangen af september havde man omsat for varer for i alt 772 mio. kr. på de forskellige auktioner, og et kvalificeret gæt kunne derfor være, at man for hele året er landet omkring en milliard kr.

I 2014 landede man på 1,047 milliarder kroner.