Landbrugets gæld eksploderer

Mens indtjeningen rasler ned tordner gælden i de danske landbrug i vejret. Skræmmende udvikling, fastslår brancheformand.

Læs mere
Fold sammen
Landbrugets organisation Dansk Landbrug advarer om en truende lavine af økonomiske problemer og tvangsauktioner i erhvervet.

”Vores indtjening er skræmmende lav set i forhold til størrelsen af gælden,” siger Peter Gemælke, formand for Dansk Landbrug, til Jyllands-Posten.

Brancheorganisationen har kigget nærmere på branchens nøgletal, der viser et samlet driftsunderskud i 2008 på 800 mio. kr. Samtidig er erhvervets gæld vokset til 317 mia. kr.

Priserne på mælk, korn og svinekød er styrtdykket, og det er gået hårdt ud over indtjeningen, som Dansk Landbrug dog forventer lige kravler over nulpunktet i 2009. Finanskrisen truer dog med at forværre situationen i dansk landbrug.

”Lige nu har vi brug for ekstra kredit, men mange landmænd oplever, at deres lånemuligheder bliver beskåret. Det kan ende i en lavine, hvis mange bliver klemt så hårdt, at de tvinges til at sætte deres ejendomme til salg. Det vil påføre den finansielle sektor og dit øvrige samfund store tab,” siger Peter Gæmelke til Jyllands-Posten.

Hos Jyske Bank er man enig i, at det danske landbrug står overfor store udfordringer.

”Det ser meget slemt ud lige nu. Med de aktuelle priser på landbrugsvarer er selv de dygtigste landmænd næppe i stand til at tjene penge, og de dårligste får meget store underskud,” siger funktionsleder Torben Wiborg til Jyllands-Posten.

 
Læs også:

Her er fast-food kædernes 5 fedeste bomber

Fødevarer: Så meget har du betalt ekstra

Jamie Oliver elsker dansk bacon