Kryptokrise udløser nu fyringsrunder – men Lars Seier har langtfra mistet håbet

Det har været et hård år for kryptovaluta, da investorer har fjernet sig fra mere risikable investeringer. Nu medfører kursfaldene store fyringsrunder hos handelsplatformene. Men finansmanden Lars Seier Christensen mener ikke, at det er enden for kryptovaluta.

Lars Seier Christensen er ikke blevet mindre sikker på kryptovaluta og blockchains potentiale efter kursfald. Han mener dog, at det er godt, hvis flere kryptovalutaer bliver sorteret fra. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to år med vækst på kryptovalutamarkedet sker der nu store kursfald, og eksperter forventer en kommende recession.

Den toneangivende bitcoin er faldet drastisk med 68 procent fra sin all-time-high i november og er faldet 36 procent alene i år. Efter ni dage med kursfald var den onsdag nede med yderligere otte procent.

Dogecoin, en mindre kryptovaluta, der begyndte som en joke, men sidenhen er blevet støttet af Tesla-milliardæren Elon Musk, er faldet med hele 92 procent.

Den næststørste valuta, ether, er faldet til det laveste niveau siden januar sidste år og har mistet over halvdelen af sin værdi siden årsskiftet.

Markedsværdien for de 500 største kryptovalutaer er faldet fra 3,2 billioner dollar i november til under en billion dollar i denne uge.

I takt med at inflationen er steget, har investorer flyttet sig fra mere risikable investeringer som teknologiaktier og kryptovaluta.

Dermed følger udviklingen de røde tal på aktiemarkedet. Kryptovaluta er ellers blevet kaldt »det nye guld«, fordi de begge to stiger, når aktiemarkedet falder – historisk set.

Lars Seier er optimistisk

Men nu ser det ud til, at inflation og stigende renter har taget pusten af kryptomarkedet efter to år med massiv vækst. Samtidig har flere centralbanker og internationale politikere indført en række begrænsninger, der gør det stadig sværere og mindre fordelagtigt at handle med kryptovaluta.

Men finansmanden Lars Seier Christensen, som var medstifter af Saxo Bank, mener, at der ikke er nogen eksistentiel risiko for blockchain, som er teknologien bag kryptovaluta.

»Det er nok begyndelsen på et udskilningsløb mellem, hvad der har et solidt fundament, og hvad der ikke har. De projekter, der er ren varm luft, får det svært i fremtiden,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Han sammenligner det med dotcom-krakket i 2001.

»Der blev der blev grundigt ryddet op i de daværende luftige internetprojekter, men efter det gik det jo kun en vej for de projekter, der havde virkelig substans.«

Er det et udtryk for, at værdierne ikke er der, eller er det hysteri på markedet?

»I mange tilfælde er de høje markedsværdier bygget på hype. Der mener jeg ikke, det er hysteri, men en tiltrængt oprydning. Der er også gode projekter, og dem vil der blive mere plads til, når der bliver ryddet lidt op,« skriver Lars Seier Christensen.

Gode og dårlige projekter

Hans egen kryptosatsning, Concordium, er faldet 80 procent i værdi, siden den blev lanceret i februar. Men det tager Lars Seier Christensen meget afslappet.

»Markedet skelner ikke effektivt mellem gode og dårlige projekter, og vi bygger sådan set bare videre. Concordium har en meget solid videnskabelig og teknisk baggrund, og vores id-lag er, efter min mening, en afgørende faktor for reel masseadoption af disse teknologier.«

Han satser på, at markedet på et tidspunkt kan skelne mellem Concordium, og det, han mener, er mere luftige projekter.

Den faldende tiltro til kryptovaluta har medført, at flere salgsplatforme har indledt store fyringsrunder.

Kryptoinvestorer køber og sælger langt mere, når kursen er høj. Og netop de aktiviteter er indtjeningskilden for platformene. Derfor vil den faldende aktivitet gøre, at salgsplatformene skal skære ned på omkostningerne.

Spothandlen på de største platforme udgjorde i gennemsnit 800 milliarder dollar om måneden fra marts til maj – det er mindre end halvdelen af, hvad det var i den samme periode sidste år.

Platform vil fyre en femtedel

Coinbase, den største amerikanske platform for køb og salg af kryptovaluta, er gået fra 3.730 ansatte i slutningen af sidste år til omkring 6.000 ansatte nu. Men platformen har nu varslet planer om at fyre 1.100, svarende til omkring 18 procent af de ansatte.

Siden virksomheden gik på børsen i april sidste år, er dens aktiekurs faldet med 85 procent.

Ikke nok med at virksomheden fyrer medarbejdere, den har også trukket jobtilbud tilbage for dem, som endnu ikke var startet, men som var blevet lovet en stilling.

Rick Chen, der er pr-chef for Blind, en platform hvor ansatte anonymt kan dele information om deres arbejdsplads, har udtalt til det britiske medie Financial Times, at Coinbase ellers havde lovet, at man ikke vil gøre det.

»At få det piskesmæld, hvor et jobtilbud ikke længere gælder få uger senere – jeg har aldrig set noget lignende,« siger han til mediet.

Også konkurrenter som Gemini, Crypto.com og BlockFi har varslet fyringsrunder.

Ikke alle vil fyre

Det er dog ikke alle platforme, der har planer om at fyre medarbejdere.

Binance, der er den største handelsplatform målt på volumen, vil fortsætte med at hyre medarbejdere.

»Vi tror på, at et køligere marked medfører de bedste muligheder for, at virksomheder kan investere eller opkøbe projekter til en bedre pris,« har Binance udtalt til Financial Times.

Også hos OKex er det planen at øge bemandingen med 30 procent det kommende år. På nuværende tidspunkt beskæftiger platformen 2.800 medarbejdere.

Flere eksperter forventer en kryptovinter forude, hvor kurserne falder eller er stillestående samtidig med, at en række kryptovalutaer vil gå konkurs.

I et brev til de ansatte har direktøren for Coinbase, Brian Armstrong, forklaret fyringsrunden med, at »vores lønningsomkostninger er for høje til at håndtere det usikre marked forude«.

»Vi ser ud til at gå ind i en recession efter over ti år med økonomisk vækst. En recession kan føre til endnu en kryptovinter, som kan vare længe. I tidligere kryptovintre er handelsindtjeningen faldet drastisk,« skriver han.