Konkurser en sand guldgrube

Det samlede insolvenssystem bør ses efter i sømmene, mener FSR – danske revisorer. Sø- og Handelsrettens præsident mener, at revisorerne er pressede på kerneområde.

ARKIVSOLO - Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Kronprinsessegade 8, kl. 11.00. Adm. direktør Charlotte Jepsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden finanskrisens begyndelse i 2008 har konkursbehandling været en sand guldgrube for advokatbranchen, der sidste år ifølge tal fra Danmarks Statistik hentede omsætning for 1,1 milliard kroner fra behandling af konkursboer. Et attraktivt marked, som revisorerne nu gerne vil have en bid af. Men ifølge Charlotte Jepsen, som er direktør i FSR – danske revisorer, handler det for revisorerne om mere end blot markedsadgang.

»Hvis der skal være reel konkurrence, skal man kigge på det samlede insolvenssystem under ét og se, hvordan man får øget effektiviteten og kvaliteten i systemet. Hvis man bare viderefører det samme system, hvor skifteretterne fordeler opgaverne, får man ikke nødvendigvis skabt øget konkurrence,« siger hun.

FSR – danske revisorer foreslår, at Danmark lader sig inspirere af England, hvor både advokater, revisorer og andre med økonomisk baggrund kan blive certificeret til at behandle konkursboer. En opgørelse fra 2008 viser, at knap en tredjedel af de certificerede har en revisorfaglig, finansiel eller økonomisk baggrund, mens kun ti pct. er jurister.

»På den måde kan man få et større udbud af professionelle, som kan håndtere de her sager. Det kan være med til at trække sagsbehandlingstiderne ned, som må være et vigtigt succeskriterium, hvis man skal bevare mest muligt af virksomhedens værdier og arbejdspladser. Men det kan også være med til at skabe konkurrence og effektivitet i markedet,« siger Charlotte Jepsen.

Regeringen vil gerne have mere konkurrence i advokatbranchen og har nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for at opnå en mere effektiv konkurrence, lavere priser og øget kvalitet.

»Konkursbehandling er noget af det, vi kigger på i arbejdsgruppen, men hvad det ender med er ikke muligt at sige noget om på nuværende tidspunkt,« siger Martin Nyvang, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Manglende erfaring

Ifølge juraprofessor ved Aarhus Universitet Kim Sommer Jensen er revisorernes største hurdle, at de ikke har nogen erfaring med bobehandling.

»Men det er et praktisk problem. Jeg vil ikke dømme dem ude på forhånd, men omvendt skal der meget til. Det er et tillidshverv. Revisorerne skal overbevise kreditorer og skifteret om, at de er habile bobehandlere. Og så skal revisorerne også finde et forsikringsselskab, der er villige til at forsikre dem, for som kurator skal man være forsikret,« siger Kim Sommer Jensen.

Bankerne er typisk blandt de største kreditorer, når en virksomhed går konkurs og er derfor med til at pege på, hvem der skal være kurator i et bo. I Jyske Bank er områdedirektør Helene Lehrmann generelt tilfreds med det samarbejde, banken har med kuratorerne. Hun vil ikke på forhånd dømme revisorerne ude som kuratorer, men understreger, at det i høj grad handler om kurators kvalifikationer.

»Hvis man skal forestille sig, at større revisionsfirmaer skal være i stand til at påtage sig den opgave, så forudsætter det, at man også har den juridiske ekspertise. Selv om der er meget økonomi i konkursboer, så er der også rigtigt meget jura, så man skal kunne favne begge dele,« siger Helene Lehrmann. Sø- og Handelsretten i København behandler en stor del af alle konkurser i Danmark, men revisorernes udspil overrasker ikke rettens præsident, Henrik Rothe:

»Når man læser erhvervspressen, synes det at fremgå, at revisorbranchen er presset på deres kerneområde og nu ruster sig til at brede paletten ud,« siger han.

Henrik Rothe har endnu ikke oplevet, at en kreditor har ønsket en revisor som kurator, ligesom han heller aldrig har modtaget en ansøgning fra en revisor, der ville ind i skifterettens kreds af faste kuratorer.

»Hvis der kom en revisor og bad om at blive kurator med kreditorernes fulde støtte, så kan det ikke udelukkes, at vi ville sige ja, hvis vedkommende ellers var kvalificeret. De dygtige revisorer har naturligvis en lang række af de kvalifikationer, der skal til,« siger Henrik Rothe. Han peger dog på, at en revisor ville være nødt til enten at antage en advokat som medkurator eller hyre en advokat, hvis boet skal føre sager ved domstolene.

Ifølge formanden for Danske Insolvensadvokater, Pernille Bigaard, er der ikke noget til hinder for, at en anden end en advokat kan være kurator.

»Kreditorerne kan vælge en anden, og tidligere har eksempelvis en fondsbørsvekselerer været valgt,« skriver Pernille Bigaard i en mail.