Klimamærket brød til danskerne

Som den første fødevareproducent i Danmark vil Lantmännen Unibake nu oplyse om præcise CO2-udslip for produkterne. Dermed skal danskerne hjælpes til at vælge det mest klimavenlige brød og mel.

Danske forbrugere kan fremover se, hvor meget CO2 deres brød fra Schulstad og Hatting har udledt. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BECH ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske forbrugere kan snart gå på nettet og få præcist svar på, hvor mange gram CO2 en pose flutes eller et rugbrød har udledt i produktionen.

Den største producent af frossent brød og bake-off i Norden, Lantmännen Unibake, der blandt andet står bag Hatting og Schulstad, tilbyder nu forbrugerne at gå på selskabets hjemmeside og se præcist, hvor meget CO2 det har udledt at producere, transportere og fryse et brød fra selskabet.

I dag er der ingen danske fødevareproducenter, der CO2-mærker deres produkter, blandt andet fordi producenterne mener, at det er for teknisk vanskeligt og uoverskueligt for forbrugerne. Den forklaring køber man dog ikke hos Unibake:

”Som fødevareproducenter lever vi af at vise ansvarlighed og af at tage kæden fra jord til bord alvorligt. Derfor er det også naturligt for os nu at være åbne om, hvor meget CO2 vores produkter udleder. Ja, det er en kompliceret proces at beregne, men vi mener det er helt nødvendigt,” siger Bent Pultz Larsen, adm. direktør i Lantmännen Unibake Danmark.

Krav fra England og USA


Unibake lancerer dog ikke udelukkende deres nye klimamærke som en service til forbrugerne. Selskabet sælger en stor del af dets produkter til kæder og detailhandlen, og herfra oplever Unibake tiltagene krav om klimaredegørelser.

”En detailkæde som britiske Tesco stiller strenge klimakrav, og en kæde som amerikanske Starbucks er på vej med krav også. Derfor er det helt nødvendigt for os, at vi har et klart svar på, hvad vores produkter udleder af CO2, hvis vi vil fortsætte med at være konkurrencedygtige,” siger Bent Pultz Larsen.

Lantmännen Unibake forventer at være klar med de første CO2-beregninger om cirka 14 dage, hvorefter de vil blive offentliggjort på selskabets hjemmeside. Allerede nu kan selskabet dog afsløre, at et almindeligt frossent flute udleder samlet 1,5 gram CO2, når det bliver serveret opvarmet hos forbrugeren.