Kæmpeovertagelse af Sharp standset

Ukendte, milliardstore hæftelser bremser for Foxconns overtagelse af den japanske TV-producent.

Der er blevet rødt lys for salget af den japanske TV-producent Sharp. Foto. Yuya Shino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

Lige før der skulle skrives under, har den taiwanske elektronikgigant Foxconn lagt pennen, efter at man opdagede hidtil ukendte hæftelser, som den japanske TV-producent Sharp havde med i lasten.

Dermed er Foxconns overtagelse af Sharp bragt i farezonen, og Sharp-aktien styrtdykker fredag morgen med 14 procent - oven i de 14 procent, som aktien dykkede torsdag.

Torsdag var de to selskaber ellers enige om, at Foxconn, som i Kina står for produktionen af stort set alle de store, kendte elektronikmærker fra bl.a. Apple og Sony, ville overtage det tabsgivende Sharp, som længe har været til salg. Men blot få timer senere meddelte Foxcon, at man alligevel ikke ville skrive under, fordi der var kommet nye oplysninger.

Analytiker: Handelen er bragt i fare

Angiveligt handler det om hæftelser for »hundreder af milliarder af yen«, siger kilder til nyhedsbureauet Reuters, uden at de vil ind på, hvad forpligtelserne går ud på.

»Dette bringer hele handelen i fare,« konstaterer analytiker hos Jefferies, Atul Goyal, i en analyse og fremhæver, at Foxconn også tidligere - i 2012 - var ved at købe en større andel af Sharp men besluttede sig for at droppe det.

Foxconn, hvis officielle navn er Hon Hai Precision Industry, mentes at ville lægge 650 milliarder yen eller 39,1 milliarder kroner for at overtage Sharp.

Skulle handelen alligevel gå igennem, vil det styrke Foxconns stilling som storleverandør til Apple, og samtidig vil Sharp i 2018 kunne begynde at masseproducere de nye OLED-TV-skærme, som den sydkoreanske gigant LG Electronics lige nu er nærmest ene om at levere i større stil.